Вход
София
Времето в София 17 o C

МИСТИЧЕН ДЕН: Имал ли е Христос братя - отговорът ще ви изненада...

МИСТИЧЕН ДЕН: Имал ли е Христос братя - отговорът ще ви изненада...

на 19.06.2019
28539
4
МИСТИЧЕН ДЕН: Имал ли е Христос братя - отговорът ще ви изненада...

1. Св. апостол Юда Тадей, брат Господен († 80 г.) - той е син на праведния Иосиф, обручника на св. Дева Мария, затова е наречен "брат Господен". От св. евангелисти Матей и Марко е наречен Тадей и Левий.

ПОЧИТ: Да дадеш живота си за Христос - честваме подвига на свети Акакий

ПОЧИТ: Да дадеш живота си за Христос - честваме подвига на свети Акакий

1. Св. мъченик Акакий (IV в.) - по времето на...

на 07.05.2019

Той е от дванадесетте апостоли Христови. Проповядвал в Месопотамия и стигнал планината Арарат. За вярата разпънат и пронизан от стрели около 80-та година.

2. Св. преподобни Паисий Велики (ІV в.)

3. Св. Паисий Хилендарски, будител български (1722 - ок. 1773 г.) - когато българският народ изпадна в най-тежко състояние под двойното петвековно гръко-турско робство, тогава Бог издигна преподобни Паисий Хилендарски, който написа своята забележителна "История славянобългарска" и чрез нея вдъхна народностно съзнание и сили у българския народ, изтръгна го от неговото отчаяние и постави начало на българското възраждане.

Той е роден в гр. Банско, в самите поли на легендарната Пирин планина, през 1722 година. Рожба на благочестиво семейство - единият му брат Лаврентий бил игумен в Хилендарския мнастир, а другият Вълчо бил щедър дарител на църкви и манастири - той постъпил за послушник най-напред в близкия Рилски манастир, гдето закърмил душата си с родолюбива грижа за собствения народ и със светост от великия български светец Йоан Рилски.

Малко по-късно, в 1745 г., вече на 23-годишна възраст, той отишъл при брата си Лаврентий в Хилендар и тук приел монашество. В манастира Паисий имал възможност да се образова и изучи по-добре и духовно да се издигне. Като манастирски пратеник (таксидиот) той обикалял села и градове, за да събира помощи и да привлича поклонници за манастира. При този непосредствен досег с народа Паисий най-добре видял тежкото положение на българския народ под гръцко-турското робство. В атонските манастири пък той видял и сам преживял надменното и презрително отношение на другородци към българите - че те били прости и груби, че нямали история. Паисий с болка виждал разслабващото отчаяние на народа, дълбоко скърбял и се възмущавал за родоотстъпничеството на много българи, които се влачели след чужди обичаи и след чужд език, а презирали чистите български нрави и родния си език. Тогава пламва в него патриотична и благочестива ревност, плод на която се явява неговата вдъхновена "История славянобългарска" (1762 г.) "за в полза на българския народ, а за слава и похвала на Господа Иисуса Христа".

ПАМЕТ: На днешния ден почитаме най-любимия ученик на Христос

ПАМЕТ: На днешния ден почитаме най-любимия ученик на Христос

Св. апостол и евангелист Иоан Богослов - Църквата днес...

на 08.05.2019

Получил благочестиво домашно възпитание и черпил от светостта на св. Йоан Рилски, преподобни Паисий и на Атон попаднал в една аскетическа среда, известна с множество просияли в благодат подвижници на благочестието и особено преподобномъченици - монаси, които умирали мъченически за Христа от агарянска ръка. И самият той със скромни думи на монашеското смирение прави намек за своя аскетизъм: страдал от стомах - което значи прекалявал с поста, и от главоболие - което значи, че съкращавал съня си до крайност.

След като написал историята си с много труд, той като същински равноапостол тръгнал да я разнася навсякъде по българската земя, за да я четат и преписват. По този начин преподобни Паисий запалил пожара на българското народно свестяване и възраждане. И в тази усърдна дейност на равноапостол и народен будител той умира неизвестно где, може би мъченически - ако не убит от вражеска ръка, то сломен от преумора. Денят и годината на смъртта му са неизвестни, поради което паметта му се празнува на неговия имен ден - 19 юни, когато се чествува преподобни Паисий Велики.

Сподели:
Напиши коментар »
(4)
1
Е, това е срамно - не знаем гроба на Пайсий, не знаем гроба на Левски, не знаем гроба на Ботев... Колко ли са още? Да, те са живи в сърцата на всеки българин, и все пак ...
2
Понастоящем Google плаща от 17 000 до 22 000 долара всеки месец, за да работи в интернет от дома си. Присъединих се към тази дейност преди 2 месеца и спечелих $ 20544 през първия месец от тази дейност. Мога да кажа, че животът ми се е подобрил напълно! Чейк какво правя. посещение............>>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
3
Атанасов, Господ очевидно те мрази. Сигурно си помак. Дияволът те ръчка да подвеждаш вярващите в ерес и падение. Няма друго обяснение за гаврата ти с Яков, брата Господен, нито с преподобния блажений Паисий Хилендарски. Атанасов, светата ни Църква трябва да назначи комисия. Да покажеш пред нея xyя си, защото ако си рязан както предполагам, никой не може да ти пришие обратно там една гюдeрия и Господ да те сподоби с прозрение от веднаж да взреш с очите на душата си та да прогледнеш и да повярваш в нашия Господ Исус Христос. Атанасов, Господ явно те мрази щом те е пуснал да се луташ във безверие като хамав. Αναθεμα!
4
Паисий Халендарски е насъизмерим с Ботев и Левски, които са национални герои безспорни, но не е известено да са сред блаженните и светците пред Господа нашего Исуса Христа, защото чудеса досега те не са направили с молитвите си пред Бога. Ако в костницата на Хиендарския манастир никои кости не мироточат, то той не е там и Паисий Хилендарски се е възнесъл, защото ми се яви в съня в бели одежди, нимб и бяла брада и ми рече "Трифоне раб Господни, моли се за грешните, а грехът им проклинай и ще се озовеш сред праведниците во Христе пред трона Господен".
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 15851
архив

“- Г-н Старшина, имам дупка в ботуша и влиза вода!
– Аз, колко пъти да те уча, бе. Пробий още една, да излиза.”
(Военен)

няма нови новини
Днес: 260
hot
най-четени новини в момента
сега
2709
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Христо Иванов от ДеБъ: България е основана през 9-и век (УНИКАЛНО ВИДЕО)
x
С тези храни жените стареят по-бавно
x