Вход
София
Времето в София 13 o C

МИСТИЧЕН ДЕН: Мощите на този велик български светец и досега остават неоткрити, а тези три страхотни имена трябва да почерпят

МИСТИЧЕН ДЕН: Мощите на този велик български светец и досега остават неоткрити, а тези три страхотни имена трябва да почерпят

на 20.06.2020
21197
0
МИСТИЧЕН ДЕН: Мощите на този велик български светец и досега остават неоткрити, а тези три страхотни имена трябва да почерпят
20.06.2020
0
21197

1. Свети преподобни Наум Охридски († 910 г.) - бил българин от благороден произход. Като оставил всичко, последвал славянските равноапостоли св. св. Кирил и Методий в Моравия и Рим, където папа Адриан ІІ го ръкоположил за свещеник.

Подир смъртта на св. Методий той заедно със св. Климент се отправил за България, където българският цар Борис-Михаил го приел с радост. Св. Климент като учител на славянска писменост изпратил в югозападната част на държавата, а св. Наум останал в тогавашната столица Плиска.

В 893 г. на историческия църковнонароден събор било решено българската столица да бъде пренесена в Преслав. На същия събор Симеон Велики бил провъзгласен за цар вместо приелия монашество св. Борис–Михаил, а св. Климент бил ръкоположен за епископ. Тогава на негово място за учител бил назначен св. Наум, който работил там седем години. После той построил манастир на брега на Охридското езеро на името на св. Архангели и живял в него десет години.

Преставил се в Господа в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си. Погребали го на северната стена на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити, защото, колкото пъти се опитвали да отворят гроба му, преподобният не позволявал това. От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват болни и получават изцерение.

Преп. Наум Охридски умрял на 23 декември 910 година, когато се и празнува неговата памет. Но навярно поради това, че тогава е зимно време, а при това и Коледен пост, още от дълбока древност Охридската архиепископия, закрита като самостоятелна през 1767 година, установила 20 юни като ден за по-тържествено чествуване на неговата памет.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Наум, Бисер, Бисера

2. Св. свещеномъченик Методий Патарски (Олимпски)

3. Св. Калист Константинополски патриарх

4. Свети Николай Кавасила

Сподели:
свързани новини
ПОЧИТ: Честваме скромен български светец от царски род ПОЧИТ: Честваме скромен български светец от царски род
1. Свети великомъченик княз Йоан-Владимир (†...
на 22.05.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34633
архив

Попитали радио Ереван какво е журналистиката. - Ами съобщават, че лорд Джон е умрял за онези, които никога не са знаели, че лорд Джон въобще е живял.

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
ЗАПЛАХАТА COVID-19: Тези 5 характеристики правят коронавируса опасен
x