МИТИЧНИЯТ БИЗНЕСМЕН СТОЯН СТАЙКОВ ПРОГОВОРИ ПРЕД ПИК! Подкупвал ли е Барбара Капел, има ли контакти с Цветан Василев, руски агент ли е и защо влезе в щатския Конгрес с Цветан Цветанов. И още: за проекта на Румен Радев

Интервю

МИТИЧНИЯТ БИЗНЕСМЕН СТОЯН СТАЙКОВ ПРОГОВОРИ ПРЕД ПИК! Подкупвал ли е Барбара Капел, има ли контакти с Цветан Василев, руски агент ли е и защо влезе в щатския Конгрес с Цветан Цветанов. И още: за проекта на Румен Радев

117391
на 20.12.2019
МИТИЧНИЯТ БИЗНЕСМЕН СТОЯН СТАЙКОВ ПРОГОВОРИ ПРЕД ПИК! Подкупвал ли е Барбара Капел, има ли контакти с Цветан Василев, руски агент ли е и защо влезе в щатския Конгрес с Цветан Цветанов. И още: за проекта на Румен Радев

Последвайте ни в Google News Showcase

Името на родния бизнесмен Стоян Стайков бе замесено в световен скандал с пране на пари и купуване на депутати.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Австрийските медии гръмнаха, че български бизнесмен е дал 55 хиляди евро в плик на eвродепутата Барбара Капел от крайнодясната Австрийска партия на свободата, за да лобира в негова полза и да подсигури купуване на български пенсионен фонд от австрийски концерн. 

Агенция ПИК разкри, че става сума именно за Стайков.

Припомняме, че лидерът на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиян Щрахе бе вицеканцлер на Австрия, но подаде оставка след разгарянето на тъй наречената афера "Ибиса". Това доведе до политическа криза в държавата.

Името на митичния Стоян Стайков нашумя още миналата пролет, когато ПИК засече на обща среща него, експерта по сигурност Асен Пейчев и бившия служител на тайните служби Чавдар Петров, за които се смята, че оглавяват мозъчен тръст с цел политическа подкрепа на президента Румен Радев и сваляне на правителството на Бойко Борисов. За Стайков се заговори и като за "човек на Москва", близък до Цветан Василев, който иска да купува пенсионен фонд "Доверие" и банка "Токуда".

Дали всичко това е така, давал ли е пари Стайков на Капел, каква е връзката му с Чавдар Петров и Асен Пейчев, попитахме лично Стайков. Ето какво каза той пред агенция ПИК ексклузивно в разгара на скандала. Това е първото изявление на Стоян Стайков пред медия.  

- Г-н Стайков, по какъв начин бе замесено името ви в този скандал, който буквално тресе Австрия?

- Всеки един депутат и всеки един евродепутат от тази партия на свободата е разследван по една, друга или трета причина. Това няма нищо общо с мен. Барбара я познавам много отдавна, когато е работила в „Аустрия Технолоджи“, така се казваше компанията, не е била депутат и това по никакъв начин не ме е интересувало. Ние имаме перфектни взаимоотношения, нормално е правоохранителните органи да следят и комуникациите и т. н., нямам представа по какъв начин се случва. Изписаните факти за агентура са глупости. Нито съм агент, нито представлявам такива организации.

- Всъщност, разследвайки нея, те стигат до тази сума, която е преведена от вас?

- Да. Тя ме е помолила за сума, за средства и правоохранителните органи попадат на комуникацията между мен и нея. Питаха ме дали е вярно това нещо, давал ли съм пари, като аз казах, че съм давал. Питаха ме за какъв повод, аз казах, че това са пари назаем. Не искам да говоря от името на друг човек, защото не е правилно. Всъщност тя може да отговори на тези въпроси по-добре от мен.

- Но от австрийската преса оставаме с впечатление, че тя е казала, че парите са дарени от вас за кампания. Това така ли е?

- Това не е така. Никакво дарение не съм правил. Аз съм индиферентен към тази партия и към политическия живот в Австрия, нямам никакво отношение нито към австрийския политически, нито към българския политически въпрос. Изобщо с политика не се занимавам.

- Кога очаквате да ви бъде върнат този заем?

- Аз очаквах, че след като стане евродепутат ще ми го върне, защото заплатите са им високи, но не стана.

- Вие, доколкото разбирам от местната преса, сам сте поискали разследване в прокуратурата?

- Точно така. За да се изчистят тези въпроси, аз поисках разследване от прокуратурата и от криминалната полиция на Австрия, те имат отдел, който се занимава с тези неща. Дори и хората в разследването казват, че това, което излиза в медиите, не е вярно.

- Вие казахте, че сте индиферентен към политиката в Австрия и България, обаче със сигурност сте запознат, както и в нашата медия са излизали публикации за ваши връзки с хора, които на местно ниво се занимават с политика. Става дума за една ваша среща, която беше документирана със снимки в ресторант „Ниагара“ в София. Защо се срещнахте там с Чавдар Петров, който е близък до Румен Радев?

- Това бяха ваши репортери. А срещата беше по искане на г-н Асен Пейчев, който направи тази среща. Тя не беше за политика, а затова, че в Асоциация „Сигурност“ имаше конфликт и г-н Пейчев и г-н Петров бяха скарани. Тази среща беше да се уточнят взаимоотношенията между тях двамата, а не за преврати и подобни неща.

- Вие какво общо имате с тази асоциация?

- Аз съм приятел и с двамата и представлявам асоциацията в проект в Австрия, който мога да ви предоставя. Инвестирал съм лично мои пари, той е за усилването и модернизирането на технологиите за пресичането на нелегалната миграция в България от чужбина. Проектът е обсъждан и в Америка с г-н Джулиани, който е адвокат на Доналд Тръмп. Така става ясно и друго - не съм руски шпионин, няма как да ме поканят в американския конгрес, ако съм такъв.

- Вие всъщност представлявате асоциацията в Австрия по проект през г-н Чавдар Петров, така ли е?

- Да, точно така.

- И той ви казва, че има конфликт с г-н Пейчев, за да ги сдобрите?

- Срещата е толкова банална. Аз се видях с Пейчев и го питах какъв е смисълът от тези конфликти, тъй като ние сме една асоциация и трябва да всичко да е мирно и спокойно.

- Какъв е конфликтът между двамата?

- Ще ви кажа директно нещата. Г-н Пейчев е представил фалшива диплома, че е професор, г-н Пейчев представя фалшиви документи, че е полковник. Проблемът дойде, когато истината изплува. Той не може да бъде член на асоциацията, защото това е уважавана асоциация и се получава конфликт. Аз нямам отношение към цялата тази работа, дори не е ставало дума за президенти. Това е абсурд.

- Покрай тази сбирка, а и преди това, имаше около Чавдар Петров данни, че той ще участва в президентски проект. Не смятате ли, че това намесва и вас?

- Абсурд, това ви го казвам с пълна гаранция и ви казвам, че няма никакви проекти. Това са измислици на този Асен Пейчев, който за мен е един престъпник, който е разследван и от ГДНП за измама с цигари, разследван е от много други лица. Това е човек, който се занимава с интриги, пасквили и фантазии. Няма такова нещо, защото многократно сме го коментирали. Г-н Чавдар Петров е сериозен мъж, заместник-председател на асоциацията, човек, който за мен е авторитет.

- Откъде идват тези съмнения, че става дума за служби, агентура? Откъде идва това според вас?

- За да се придаде пикантност, но няма как, ако един човек е шпионин на Русия, да бъде поканен в САЩ.

- Вие всъщност сте гостували в конгреса в САЩ, което по някакъв начин наистина е доказателство, че не сте свързан с КГБ, вероятно. Там имате и общи снимки с Цветан Цветанов. Кой ви отправи поканата, Джулиани ли беше?

- Поканата дойде от Робърт Питингер, който е сенатор. Не съм познавал Цветанов.

- И там, на място, се запознахте с г-н Цветан Цветанов?

- Точно така.

- А от България не сте ли имали контакт с него?

- Не. Той си водеше делегацията от България, от парламентарната група на ГЕРБ. Моята покана е съвсем отделна, по линия на този проект, за който ви говорих. Дори мога да ви го изпратя и го правя, защото и аз съм българин и не искам децата ми да живеят между нелегални мигранти.

- Защо ви вълнува тази тема?

- Всеки един нормален човек се вълнува, представете си, че в България има и нормални хора.

- Вие колко често идвате в България?

- Често пътувам, може би всеки месец идвам. Аз имам бизнес  в България с недвижими имоти. Проектът, за който стана дума в разговора ни, не е прекратен, по него се работи. При г-н Джулиани бях и „Джулиани Партнърс“ са групата, която се занимава с изграждането на стената между Мексико и Америка и за мен са едни от най-големите професионалисти в света в изграждането на такива съоръжения. Ние искаме да направим нещо модерно, да покажем, че България не е страна, която само копира, а напротив. Искаме да покажем нещо ново, което се прави за първи път в Европа.

- Нали знаете, че като се заговори на такива връзки на високо ниво, независимо дали е в САЩ или в Русия, винаги се подозира, че тези хора няма как да не са агенти. Как ще отговорите на това?

- Ами не съм агент.

- Как тогава се свързахте с този американски сенатор, например?

- Намерил съм връзка чрез политици, чрез адвокати.

- Но пак стигаме до политиците...

- Барбара Капел ме е свързвала. Тя е била в този период еврокомисар, тя прояви интерес към проекта, който е международен.

- Откъде идват съмненията за ваши близки отношения с Цветан Василев? В тукашни публикации се твърди, че сте сред приближения му кръг и имате общ бизнес. Пътували ли сте до Сърбия, имали ли сте срещи с него?

- Нямам такива пътувания. Не съм имал такива срещи, нито имам сметки в КТБ, не съм имал никакви взаимоотношения с тази банка, нито с г-н Василев. Това е абсурд. Единственото, което знам за него, е от медиите. Никакъв бизнес нямам, което е лесно проверимо. Може да се види дали г-н Стайков е имал сметки в КТБ, нямал е, имал ли е бизнес с него – нямал е.

- И не пътувате до Белград да се срещате с него?

- До Белград пътувам често, не да се срещам с него, защото пътувам от Виена до София с кола. Минавам транзит и вече ще ползвам самолет.

- Хората в България са много скептични и като чуят "асоциация за сигурност", си представят някакви тъмни сделки и субекти. С какво се занимава въпросната асоциация?

- Асоциацията обединява бивши офицери, както от органите на реда, така и бивши военни, които имат идеалната цел за добруването на нацията. Аз се занимавам с взаимоотношенията между сходни организации, които са НПО-та в Европа и в партньорски държави, не говоря за Русия. За да се създадат трайни и устойчиви взаимоотношения, за да може такива проекти, за които аз говоря, да имат шанс, да се реализират и да не останат само на хартия.

- Това са всъщност неправителствени проекти, които подпомагат работата на правителствата, така ли?

- Точно така. Частни инициативи. Това е Института за сигурност на Австрия, който не е агентурен. Това са възрастни хора, които предават на младите знанията и опита си.  

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК