Вход
София
Времето в София 20 o C

Михаил Билалов: Режисурата и диалогът издъниха "Четвърта власт"

Михаил Билалов: Режисурата и диалогът издъниха "Четвърта власт"

на 04.12.2013
38280
16
Михаил Билалов: Режисурата и диалогът издъниха "Четвърта власт"

Най-известният екранен злодей Джаро скоро се завръща на малкия екран. Актьорът Михаил Билалов в момента усилено снима новите серии на на хитовия сериал „Под прикритие“.

Докато чака с нетърпение развръзката в криминалето, тв публиката гледа Билалов в друго амплоа – като  главния редактор Моллов в сериала на БНТ „Четвърта власт“.

От близо 20 години Михаил Билалов живее в Париж, но купищата  филмови и театрални ангажименти все по-често го задържат у нас.    

 

 

Г-н Билалов, преди няколко години дойдохте от Париж и с един сериал смазахте конкуренцията и станахте най-търсеният актьор. Как ви се получи?

-  Просто имах късмет и това, което наричам Божи дар, подарък. Аз съм вярващ човек и вярвам, че всичко добро, което съм направил в живота си, е дело на Господ. Лошото, което съм направил, е мое собствено.

-  Омръзна ли ви клишето Михаил Билалов-Джаро, с което публиката ви разпознава?

-  Не мисля, че Джаро е клише. Тези, които ме познават не ме наричат така. А какво прави публиката, не е мой проблем.

-  Как приемате критиките към „Четвърта власт“ - например за недостоверния диалог?

-  Като част от екипа на тоя филм, аз ще го поддържам, каквото и да ми е мнението по въпроса. Аз съм си свършил работата добре. Оттук-нататък каквото и да говорят хората, не мога да затворя устите им.

-  Според Снежина Петрова „Четвърта власт“ е станал неудобен. Така ли е според вас?

-  Нито една истина за политика не е удобна, предполагам. За мен сериалът е работа и то нелоша. Удобен, неудобен, на някого му харесва, на друг – не, никой не може да бъде перфектен във всичко. Всеки може да казва каквото си иска – особено в България, където са мастери на критиката. Не говоря за конструктивната, разбира се.

Кои български сериали харесвате?

- Тези, в които участвам.

- „Под прикритие“ засега продължава да се откроява над всички.

-  Със свестен диалог и „Четвърта власт“ ставаше, но той не стана свестен. Това си е работа на диалогистите, те си знаят. Както и режисьорите. Филмът имаше изключително добра сценарна база и работа вече на режисьорите, сценаристите и диалогистите е да го направят добре. Те не го направиха добре.

-  Скоро ще излезе игралният филм с работно заглавие „Досието Петров“, в който участвате. Мислите ли, че българското кино е живнало, както се твърди усилено през последните години?

-  Живване ли? Къде е това? Ако питате дали е добро или лошо българското кино - не е добро. Няма такова, къде съществува? Подмята се по някакви третокласни фестивали, дават се пари за авторски проекти, които не събират и 10 хиляди души. Имаше някога хубави филми, сега има безсмислени чекии на екраните, които някои си харесват. Имаше живване с „Дзифт“, стана прочут филм – не само тук, но и в цял свят. След това се появиха някакви проблясъци с „Аве“, който аз лично не харесвам, но, айде, чу се навън. И какво? Награда нещо, Кан нещо да сме чули – не. Защото държавата субсидира творческото кино, а няма субсидии за жанрово кино – това, което се гледа. Ние нищо не знаем за екшън, нищо не знаем за трилър, нищо не знаем за филми на ужасите, нищо не знаем за комедията – в това сме били добри поне. Правим някакви авторски сценарии на три страници – като „Аз съм ти“, в който участвах и който гледаха 5 души. И за това се дават пари! Кой в тази държава следи за харченето на тези пари? Печелят се проекти, взимат се, разделят се някакви пари и чао, никой нищо не вижда след това. Това е така нареченото българско кино.

-  Не е ли скандално, че мнозина от абонираните за субсидии дори не се интересуват от мнението на публиката?

-  Те даже са горди, че публиката не ги харесва. Като например филмът „Цветът на хамелеона". Той има изключително операторско качество. Но аз говоря за системата на правене на нещата и за духа, с който се правят. А именно - режисьорът на този филм /б. а. Емил Христов/ беше едва ли не „допуснал“ двама души от сериали да участват в киното. Това е отношението му към хората, които са участвали в сериали. Като че той прави такъв елитарен филм, че ние едва ли не трябва да сме благодарни, че му дишаме въздуха!

Същият този филм – де го сега? На някакви нечувани канадски фестивали ходи. Ей това е – пъчат, пъчат се, надути са, никой не ги гледа и са още по-надути.

-  Тоест актьорите от сериали сте халтураджии?

-  Ами да. Въпросният режисьор беше казал за Ирена Милянкова: „Тя участва в „Цветът на хамелеона" въпреки „Под прикритие“! Този дух цари в авторското кино и това е безкрайно неприятно, защото се отразява и на филмите.

-  „Мисия Лондон“ още държи рекорда по гледаемост с около 400 000 зрители, но пък добро кино ли е?

-  На никой не му дреме добро ли е, лошо ли е киното. Запомнете това. Вижте му боксофиса, вижте колко пари изкарва един филм. Всичко е въпрос на кинти. Ако е имало достатъчно публика, значи е имало защо да бъде правен. Основен компонент на мислене в киноиндустрията са парите.

-  А някога това ще се проумее ли от хората, които се опитват да правят кино у нас?

-  Ще се проумее, ако спрат субсидиите за кино. Веднага ще започнат да правят филми, които носят пари.

-  Вие сте може би единственият известен актьор, когото не сме гледали като водещ на игра или риалити шоу. Как устоявате на изкушението?

-  И никога няма да ме видите. Причината е, че това не е моя работа. Някои могат да вършат много неща, аз не мога да върша тази работа, нито пък ми харесва. Независимо, че би ми  донесла някой лев. 

-  Как се чувствате, когато край вас на снимачната площадка актьори рецитират?

-  Аз рецитирам ли? Какво ме интересуват тези до мен? Аз не гледам на брат ми чинията каква е, ако ме пита, ще му кажа.

-  Твърдите, че сте научили много от Коста Цонев. Той казваше, че българските актьори са много добри и че дори спасяват режисьорите. Вярно ли е това?

-  Не е вярно. Царят на един филм е сценарият. Ако той е слаб, нито един актьор не може да спаси филма. Виждал съм филми с ужасни сценарии, в които актьорите се дънят. Последният беше с Ал Пачино. Ако сценарият е добър, има възможност режисьорът да го издъни. В случая с „Четвърта власт“ – с диалози, с кино и пр. Има серия от компоненти, от които едно произведение е направено и всеки трябва да си върши работата добре. Когато на актьора му е ясно какво прави в един филм, той не рецитира. Рецитира, когато не знае какво прави. И когато няма кой да му каже какво да прави, той се спасява по някакъв начин – било по-талантливо или не.

Аз съм актьор, моята работа е да бъда автентичен като персонаж. Аз съм. Другите не ме интересуват.

- В „Под прикритие“ явно доста хора си вършат работата.

-  В първите сезони имаше брилянтен сценарен екип, с брилянтен режисьор - Виктор Божинов и нелош кастинг – ето ги трите компонента. Второ, сюжетът и темата са доста комерсиални. Говори се просто, пише се просто, използват се сленгове, тоест публиката веднага влиза във филма. В другия случай – пише се неразбираемо, патетично, актьорът не влиза в текста, режисьорът не разбира какво поставя. Резултатът – нула.

-  Има ли актьорско състезание в „Под прикритие“?

-  На 100 метра ли? За какво да се състезаваме – кой повече пари ще вземе ли? Всеки идва и си върши работата. Състезанието се решава от сценария. Когато го прочета, виждам колко струва този герой, какво е мястото му в сценария и какво той допринася за филма. Ако имам една реплика с кого ще се състезавам – с главния ли?

-  С кой друг режисьор освен Явор Гърдев бихте работили в театъра?

-  Засега не се е появил. Като се появи, ще ви кажа.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(16)
1
Един от малкото актьори дето говорят умно
2
УМНО, УМНО, АМА ГЛЕДА В СВОЙТО СИ КАНЧЕ. МАЛКО МАНИАКАЛЕН МИ СТОИ ША ЗНАЙШ...
3
"Четвърта власт", господине, го провали не диалога ами тъпотата на продуцента Зайо Цицин. Който обслужва кръга около Иво Прокопиев. Този сериал беше замислен като апология на кръга Капитал, но не им се получи от некадърност.
4
Ами като махнем режисурата и диалога, то друго не остана.
5
!!!! за предишния
6
Кинаджиите, тези гнусни халтураджии и сволочи, не трябва да взимат нито лев от държавата, колеги!!!!
7
Страхотни приказки, умни, прями, на едно място! Но има ли кой да чуе?!
8
Хаха, актьор като философства ми става лошо. Нема по-големи тъпаци от актьорите, макар че Билалов е добър
9
ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ Е ПРЕДСМЪРТНИЯТ ГЪРЧ НА КЛИКАТА ОКОЛО СЕВДА ШИШМАНОВА И ДИМИТЪР ГОЧЕВ
10
билала добре им го е казал...
11
ако го бяха поканили да участва срещу тлъст хонорар щеше да пее друга песен. Ама пусно не....
12
Ехааааааааааа !!!! Браво бе, Михаиле !!! Машалла ! Кога успя да изтрещиш толкова бе, братче ?? Франция не те ли научи малко на финес, на вкус, на френско отношение към арт-киното. Държиш се като някакъв комплексиран недооценен естрададжия бе мен. Някакъв Здравко от Ритон ли си или Георги Христов някакъв. За тези които те знаят не е изненада - ти си един вид естрада в БГ театъра и тотален измисленяк във филмите, ама за другите лапнишарани голямо мезе ще станеш. Ашколсун. Голям познавач се извъди на изкуството, голямо чудо. Е*ати смешника жалък.
13
А авторката Вера Чалъкова същата посредственячка ли е, дето 20 години се излагаше на тема култура в мега-парцала в-к Труд?
14
Българското кино -ялово и комплексирано като авторите си. Но пари здраво се източват пред погледа на нещастния данъкоплатец.
15
Ако филмът има недостатъци, това не се дължи на стремежа да не прилича на сапунка, а на кино. Няма как да е вярно твърдението, че авторското кино е халтура. Халтура е индустрията в киното, която го отдалечава от изкуството към масовата култура. Пари България никога не е печелила от зрители - по обяснимите причини на пазара. Затова и най-комерсиалните филми не носят печалба. "Четвърта ласт" иначе, като проект, а и като изпълнение, си струва. Най-вече като сюжет и тема и именно като антидот на комерсиализацията и чалгата. Има и отлични актьорски изпълнения - Атанас Атанасов, Снежина Петрова, Деян Донков, Ивайло Герасков, Владимир Пенев и някои от по-младите изпълнители!
16
отговор на коментар
"Говорят". Това ако го е казал, аз си режа главата. Само журналистически съчинения и мозъчни пръдни има в това интервю.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 12123
архив

Момченце се хвали пред приятелите си:
-Тате ми оправи касичката и вече не дрънка!

няма нови новини
Днес: 320
hot
най-четени новини в момента
сега
2274
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Вижте фирмата на хакера Кристиян, атакувана от ГДБОП - арестуваният бил топ експерт по киберсигурност, имал красива приятелка (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
ВНИМАНИЕ: Ето как затлъстяваме заради телевизора
x