Мишел Барние поиска по-малко бюрокрация и повече демокрация в Брюксел, за да не се повтори Брекзит

Европа

Мишел Барние поиска по-малко бюрокрация и повече демокрация в Брюксел, за да не се повтори Брекзит

4457
на 05.05.2021
Мишел Барние поиска по-малко бюрокрация и повече демокрация в Брюксел, за да не се повтори Брекзит
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Европейският съюз може да се раздели и с други от членовете си, ако не предприеме мерки, предупреди бившият главен преговарящ на Брюксел за Брекзит Мишел Барние във вторник, като добави, че един от уроците, които е научил по време на службата си, е, че Брюксел се нуждае от „по-малко бюрокрация и повече демокрация“, пише европейската редакция на Politico, цитирана от "Фокус".

препоръчано

„Занимавах се четири години и половина с едно изключително неочаквано събитие и си мисля, че могат да се случат и други неочаквани неща – тук, в нашата страна (Франция), като например, избирането на г-жа Льо Пен“, заяви Барние при представянето на книгата си „Голямата илюзия: Таен дневник на Брекзит“.

„И в Брюксел, и в Париж е спешно да демонстрираме добавената стойност на европейския проект“, каза той. „Може би - и това е предложение, което правя за предстоящото френско председателство през следващата година - ще е необходимо да се направи оценка на всяка европейска компетентност и политика, за да се види кои все още имат добавена стойност и кои вече нямат такава. Къде компетенциите трябва да бъдат върнати на държавите“.

„Това, което може да бъде извлечено като позитив от Брекзит, е предупредителният сигнал, който представлява той“, заяви бившият главен преговарящ. „Но, честно казано, Брекзит е загубена ситуация. Това е развод. Никой не може да каже, че разводът е положителен. Това е отслабване ... за нас, които се разделихме с тази страна... и за Обединеното кралство, което се оказва само, в далечни води, с лице към САЩ, Китай и Русия“.

Помолен да коментира бързата британска ваксинационна кампания и по-бавните европейски усилия, Барние заяви, че в ЕС има „административни проблеми, бюрокрация ... и почти идеологическо недоверие към частно-публичните партньорства“. „Не знаем как да рискуваме. Британците поеха рискове, като финансираха частния сектор. Американците рискуваха. Не знаем как да направим това“.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК