Вход
София
Времето в София 2 o C

Младен Маринов: Нивата на натиск по българските граници запазват относително ниски стойности

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 11
Починали: 8
Заразени: 338

Младен Маринов: Нивата на натиск по българските граници запазват относително ниски стойности

на 08.10.2019
3950
2
Младен Маринов: Нивата на натиск по българските граници запазват относително ниски стойности
Автор: ПИК
08.10.2019
2
3950

Дебатите по темата миграция и реформата на системата за убежище да са фокусирани върху всички маршрути, включително и Източно Средиземноморския - това разбиране е гръбнакът на съвместната позиция на България, Гърция и Кипър. Тя бе представена на пресконференция след сесия на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“.

Младен Маринов даде старт на 27-я Национален конкурс „Пътен полицай на годината“ (СНИМКИ)

Младен Маринов даде старт на 27-я Национален конкурс „Пътен полицай на годината“ (СНИМКИ)

Щастлив съм да дам старт на 27-я Национален конкурс...

на 28.09.2019

Целта на трите държави членки е да:

∙ обърнат отново внимание, че държавите на предна линия, разположени по Източно Средиземноморския маршрут също са подложени на миграционните предизвикателства, пред които Европа е изправена;

∙ стимулира европейските партньори, Европейската комисия и другите европейски институции да предприемат мерки и обърнат внимание и на трайно продължаващите непропорционални миграционни предизвикателства, пред които са изправени тези държави;

∙ подчертае необходимостта от специфични мерки на ниво ЕС в контекста на европейската солидарност и отговорност, със справедливо разпределение на тежестта, чрез релокация от държавите на първа линия, надеждна политика за връщане към трети страни и по-широка подкрепа за пряко засегнатите държави от ЕС.

В допълнение, трите държави подкрепят ефективното изпълнение на Съвместното изявление ЕС-Турция от 2016 г. чрез:

Младен Маринов с горещ коментар за експулсирането на Полфрийман

Младен Маринов с горещ коментар за експулсирането на Полфрийман

По време на национален конкурс за полицай на годината в...

на 28.09.2019

∙ гарантиране на ефективни връщания;

∙ изкореняване на престъпните мрежи за трафик на мигранти към ЕС;

∙ предотвратяване пренасочването на потоците и появата на нови маршрути за незаконна миграция към Европа по морски, сухопътни и въздушни граници.

В тази връзка, трите държави призовават ЕС и другите държави членки да разгледат положително възможността за предоставяне на допълнителни финансови средства на държавите в широкия регион по Източносредиземноморския маршрут. Също така, София, Атина и Никозия отправят искане за предоставяне на допълнителни финансови средства за справяне с миграционния/бежанския въпрос в контекста на следващата Многогодишна финансова рамка 2021-2026.

Министър Младен Маринов отчете, че нивата на натиск по българските граници запазват относително ниски стойности. Обстановката на българо-турската граница е под контрол. Благодарение на мерките, които вземаме и доброто сътрудничество с турските власти, не се наблюдава увеличение на опитите за нелегално преминаване. Същевременно, цялостната ситуация в региона на Източното Средиземноморие остава много динамична и тревожна. Наличието на големи групи хора, които бягат от военни действия, или търсят по-добри възможности за себе си, представлява постоянен и сериозен риск. В този контекст министър Маринов подчерта колко е важно регионът на Източното Средиземноморие да бъде постоянно във фокуса на вниманието, като се гарантира достатъчно ангажираност с изпълнението на Изявлението ЕС-Турция от всички страни и да се окаже необходимата солидарност на всички държави по маршрута и в региона.

Сподели:
свързани новини
Младен Маринов ще участва в заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург Младен Маринов ще участва в заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург
Вътрешният министър Младен Маринов ще участва в заседание...
на 07.10.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 31525
архив

Преглед при доктора. Докторът мери пулса. - Е, как е? - пита пациентът. - Добре е. А как спите? - Нормално. - Апетита? - Имам. - Прекрасно, казва докторът. Сега ще ви изпиша рецепта и пулса, и съня, и апетита, всичко ще отзвучи все едно не го е имало!

 

няма нови новини
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
сега
3283
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски отчете: 331 са заразените, още един е починал - в Кюстендил. Двама са оздравели в “Пирогов” (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Няма да повярвате - руски доктор с чудодейна рецепта как да се справим с върлуващия коронавирус (ВИДЕО)
x