МНОГО ВАЖЕН СЪВЕТ: Пазете се от кърлежи през цялото лято

ГОРЕЩО
БОМБА В ПИК! Ето го брачния договор на Бойко Рашков, най-богатия политик! Съпрузите поделят рекордните 19 имота. Резиденция в София с 12 бани, басейн и фитнес, част от резиденция на морето с 6 бани, два джипа, две къщи в Стара Планина, влог от 750 000 лв. остават за министъра (УНИКАЛНИ ДОКУМЕНТИ) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд "Земеделие": Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ДАНС започна проверка в Община Варна, души около боклука на морската столица ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Премиерът на Радев в нова гонка с медиите - закри важно заседание със синдикатите. ТЕЦ "Марица-изток" 2 на колене, синдикалните лидери категорични: Няма да се съгласим миньорите да станат берачи на лавандула (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) Валентина Маджарова е избрана за шеф на спецпрокуратурата 
Животът днес

МНОГО ВАЖЕН СЪВЕТ: Пазете се от кърлежи през цялото лято

19189
на 08.07.2020
МНОГО ВАЖЕН СЪВЕТ: Пазете се от кърлежи през цялото лято
Автор:   ПИК

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести у нас са потвърдени 67 случая на лаймска болест. За сравнение през 2019 г. те са били 137. Значително по-малко е отклонението при заболелите от марсилска треска, които през тази година са 49, а през миналата са били 53.

препоръчано

За сметка на това пък двойно са нараснали случаите на ку-треска. До момента те са 60. 

Д-р Радина Андонова от Първа клиника по инфекциозни болести на ВМА коментира, че трябва да сме внимателни и да се пазим от ухапване.

"За съжаление, през последните години популацията на кърлежите се увеличи значително и от ранна пролет до късна есен трябва да се съобразяваме с това, че ги има. Все още някои хора са на мнение, че кърлежите се срещат само в планинските и много затревени местности, но това не е така. Има ги във всеки парк, градинка и междублоково пространство", обясни специалистът пред "Монитор".

Преди разходка трябва да се пръскаме с репеленти по всички открити части на тялото. След като се приберем е добре да се огледаме дали нямаме кърлеж. С домашните животни също е препоръчително да се внимава, защото по тях се закачат кърлежи.

Покапване на олио или мазнина върху кърлежа може да бъде много опасно, защото това го кара да се задушава и той започва да повръща бактериите, които се намират в него. Шансът да се заразим по този начин е в пъти по-голям, защото при лаймската болест например, за да може кърлежът да предаде заболяването, са нужни около 24 часа, за да се нахрани добре, след което да повърне и по този начин да настъпи заболяването, уточнява още д-р Андонова.

Сподели:
Бомба x
Ето какви храни трябва да избягвате по зодии Ето какви храни трябва да избягвате по зодии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд Земеделие: Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд "Земеделие": Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това