Вход
София
Времето в София 29 o C

Могерини: Журналистите дават думата на най-уязвимите

Могерини: Журналистите дават думата на най-уязвимите

на 03.05.2020
12024
0
Могерини: Журналистите дават думата на най-уязвимите
Автор: ПИК
03.05.2020
0
12024

На Световния ден на свободата на печата (3 май 2020 г.) отдаваме почит на съществената роля на журналистиката за защита на свободата на изразяване онлайн и офлайн в демократичните общества, и за насърчаване на прозрачността и отчетността, това се посочва в изявление на върховния представител на Европейския съюз – Федерика Могерини.

Федерика Могерини готви среща с лидерите на Западните Балкани

Федерика Могерини готви среща с лидерите на Западните Балкани

Върховният представител на Европейския съюз за външната...

на 25.10.2019

Свързаната с COVID-19 криза ярко открои важността на работата на медиите. В несигурни времена повече от всякога достъпът до надеждна и проверена информация, върху която не са оказани неправомерна намеса и влияние, е от решаващо значение и допринася за постигането на по-устойчиво общество. Буди безпокойство това, че пандемията от COVID-19  се използва в някои държави като претекст за налагане на неоправдани ограничения на свободата на медиите.

Въпреки допълнителните опасности и предизвикателства, породени от пандемията от COVID-19, журналисти и медийни сътрудници от цял свят продължават своята съществена работа, понякога в нелеки условия. Те дават думата на най-уязвимите, за да бъде чут техният глас. Те осигуряват свидетелства от по-недостъпни места, включително от зони на конфликт. Те предоставят важна информация за често опустошителното въздействие на пандемията в различни части на света, както и за насърчителни прояви на съпричастие и смелост.

Журналистите имат основно място в улесняването на дебата как обществата да се подготвят по-добре за предизвикателства като днешните и в крайна сметка да станат по-сигурни, по-проспериращи и по-устойчиви. Журналистите трябва да могат да работят свободно. Днес може би повече отвсякога свободата на медиите е в основата на демократичните общества, които могат да процъфтяват, само ако гражданите имат достъп до надеждна информация и могат да направят информиран избор. Журналистиката помага за разкриването и противодействието на дезинформацията.

В твърде много държави журналистите се сблъскват със законодателни изисквания, понякога оправдавани с извънредната обстановка, предизвикана от COVID-19, които ограничават свободата на изразяване и свободата на медиите. Спирането на интернет и затварянето на сайтове се срещат все по-често. Репортерите, особено жените, са подложени на клеветнически кампании, финансов натиск и удари от правителствени или партизанстващи медии, което често ги принуждава да се самоцензурират. Твърде много от тях са подложени на тормоз, произволно задържане и лишаване от свобода. Твърде много от тях загубиха живота си заради това, че си вършат работата.

Европейският съюз работи у дома и в чужбина, за да предотврати последиците от пандемията за здравето, правата на човека и социално-икономическото положение, включително върху медиите. Без да отстпъва от необходимостта за пълно зачитане на свободата на изразяване, отговорът на ЕС е насочен и към борбата с дезинформацията за COVID-19. Това включва насърчаване на надеждни източници, опровергаване на невярното или подвеждащото съдържание, и премахване на незаконно съдържание. Тези действия могат да се увенчаят с успех само със съзнателната работа на ангажирани и смели журналисти, чиито всекидневни усилия правят обществата по-сигурни, по-справедливи и по-демократични.

Днес ЕС потвърждава отново твърдата си подкрепа за ключовата роля на независимите и надеждни медии навсякъде по света. Свободата на пресата е право не само на работещите в медиите, но и на всеки от нас.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 15677
архив

Малко момченце не иска да спи само. Бащата ляга до него и започва да му разказва приказка. По едно време в стаята става тихо. Майката предпазливо отваря вратата и пита: - Заспа ли? - Да, мамо, заспа! - отвръща шепнешком детето.

 

няма нови новини
Днес: 292
hot
най-четени новини в момента
сега
2721
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зверски задръствания в София заради тапите на безделниците на Бабикян и Манолова - палаткаджиите са само дузина, обърнаха центъра на клоака (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Ето ги знаците, че той е егоист в секса
x