Може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания?

Здраве

Може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания?

56443
на 12.10.2022
Може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания?
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Кръвните изследвания са лабораторен инструмент за диагностициране и проследяване на редица заболявания, поради което точността на получените резултати е от решаващо значение. Лабораторни грешки са възможни, но е възможно и храненето, емоционалното състояние, тренировката преди даването на кръв да повлияят сериозно на резултата.

препоръчано

Може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания е един сред най-често задаваните въпроси, тъй като повечето хора знаят, че храненето не е разрешено, а водата не е забранена. Как стои въпросът с кафето обаче?

В идеалния случай може да проверите изискванията на лабораторията, посочени на сайта. Ако нямате достъп и се чудите може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания, ние ще ви помогнем да разберете кое е забранено и защо.

Може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания? Повечето лаборатории съветват да не се пие кафе, тъй като кофеинът може да повлияе на резултатите. Известни са случаи, в които той оказва влияние при изследване на хормони и води до погрешни резултати, както и случаи, в които увеличава левкоцитите, при което погрешно лекарите се насочват към търсене на възпалителен процес в организма.

Нещо повече – повечето хора не пият кафето чисто – без захар и сметана, а тези добавки сериозно променят кръвната картина. Най-добре не се докосвайте до ароматната течност преди изследвания. Извършете ги рано сутринта и след това се отдайте на чаша събуждащо кафе. Ако изобщо сте неспособни да станете сутрин без кафе, консултирайте се с лекаря и лаборантите и при разрешение може да отпиете няколко глътки, но без захар и добавки, както и да не е разтворимо.

Дори да го пиете черно, разтворимото кафе може да попречи на отчитането на точни резултати от кръвните изследвания. Това е така, защото съдържа кофеин и разтворими растителни вещества, които водят до изкривени показатели. Най-точният отговор на въпроса може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания според сайта за здравни въпроси Healthline, е не. Какво друго е важно да знаете, преди да направите кръвни изследвания? 

Изследванията се правят сутрин и на гладно. "На гладно" означава 12 часа след последния прием на храна и напитки (разрешена е само вода). Тоест, ако решите да не обядвате и да направите изследванията късен следобед, това може да се окаже проблем, тъй като нито ще са изминали 12 часа, нито следобед е подходящото време за взимане на кръв. В редки случаи може и да се извърши изследване по обяд или по всяко време, когато случаят е спешен, но следва да се има предвид, че резултатите може да не са съвсем реални, тъй като показателите са най-точни сутрин и се променят по време на деня в зависимост от физическото натоварване и психическото напрежение.

При някои изследвания въпросът е не само може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания, но има и други забрани – следва да не сте правили секс, да не сте тренирали или да не сте полагали физически труд за определено време, както и да лежите поне час в лабораторията, преди да се вземе кръв. Би следвало лекарят да ви предупреди за тези особености, тъй като и най-малкото натоварване, стресът, бързото вървене към лабораторията и дори болката от боцкането при взимане на кръв могат да повлияят на резултата и да доведат до погрешни резултати.

Друг много често задаван въпрос освен може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания е може ли да си изпия медикаментите за хроничните заболявания. По-добре е да приемете лекарствата си, след като дадете кръв.

Освен може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания пациентите често питат може ли да се пие чай. Отговорът и тук е не. Някои билки оказват влияние на кръвните показатели, а добавена захар или мед прави точността на изследването несигурна. Черният чай е най-неблагоприятен, както и зеленият, билковият и чайове за отслабване с неясни съставки. Плодовият е най-безопасен, ако няма добавки, но по-добре изпийте чаша вода.

Как стоят нещата с приема на алкохол, хранителни добавки, наркотици, енергийни напитки? Следва да се преустановят 8-12 часа преди взимането на кръв, а в някои случаи и дни преди лабораторното изследване, за да не повлияят върху резултатите. Вашият лекар следва да ви обясни това в зависимост от конкретното изследване.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ПИК TV: Депутатите приеха поправки в бюджета, препитват седем министри на редовния контрол в НС - НА ЖИВО ПИК TV: Депутатите приеха поправки в бюджета, препитват седем министри на редовния контрол в НС - НА ЖИВО
ново
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК