Вход
София
Времето в София 2 o C

МОР: Птичи грип тръшна 1970 патици

МОР: Птичи грип тръшна 1970 патици

на 19.11.2018
6004
0
МОР: Птичи грип тръшна 1970 патици
Автор: ПИК
19.11.2018
0
6004

Отново е открито огнище на птичи грип в Пловдивска област, в село Чоба, община Брезово. Това съобщи д-р Камен Янков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив. Заразени са 1970 патици в обект за водоплаващи птици. Заболяването е било доказано в петък, а птиците са били унищожени. Това е четвърто поред огнище на птичи грип за по-малко от два месеца в областта.

„Първите три са в Манолско Конаре, в заден двор, в Трилистник, и в Богданица”, посочи д-р Янков. Това е първото за водоплаващи птици, предишните са ферми за кокошки носачки. До днес унищожените заради заразата птици са били 80 000.

Взети са всички предпазни мерки за ограничаване на заразата. „Фермерите също трябва да спазват предписанията, те са запознати подробно с мерките”, каза д-р Янков и припомни, че в сряда е имало работна среща с птицевъдите, на която отново са били припомнени изискванията – забрана за безконтролно движение на животни, да се спазва необходимия контрол и самоконтрол по отношение на заболяването, да е ограден обекта, птиците, както и фуражът им да са на закрито и др.

Определена е 3-км предпазна зона около засегнатия обект и 10-км наблюдаваща зона.

„Собствениците на предишните заразени огнища все още не са обезщетени”, каза д-р Янков и обясни, че кокошките носачки не подлежат на контрол от статистиката, затова са сключили договор с оценител. В момента все още се изчаква да бъде изготвена оценката и да бъдат подготвени документите за обезщетения. Това се очаква да стане до края на другата седмица.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19034
архив

Перничанин отишъл при врачка. Тя го погалила по корема и рекла: - Ще проходиш! - Бе, да те е** у врачката... Па я си 'одим! Излязъл навън, погледнал - няма му голфа!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x