МОСВ: Опитваме се да намерим решение за социалните помощи за отопление, за да не водят до замърсяване на въздуха

Животът днес

МОСВ: Опитваме се да намерим решение за социалните помощи за отопление, за да не водят до замърсяване на въздуха

2683
на 27.09.2015
МОСВ: Опитваме се да намерим решение за социалните помощи за отопление, за да не водят до замърсяване на въздуха
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

 Опитваме се да намерим решение за социалните помощи, които се дават на част от населението за отопление, да не водят до замърсяване на въздуха. Ще се опитаме да въведем изисквания помощите да са за отопление, което щади повече околната среда. Това каза директорът на Дирекция "Опазване чистотата на въздуха" Иван Ангелов, във връзка със Закон за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, предаде агенция "Фокус"

"Дирекцията е за това да се правят възможно най-големи облекчения за електромобили, за автомобили с ниски емисии на вредни вещества", заяви Ангелов. По думите му, е имало предложение за въвеждане на такси за внос на стари автомобили. "За нас това не е добра мярка. Ние сме за финансово облекчение, бонуси, за хора, които закупуват коли с по-ниски емисии", посочи Ангелов.

Във връзка с предложение да се закупят филтри за комини, вместо да се забраняват определени видове гориво, той обясни, че и това е решение. "Не можем да препишем мерките на общината, тя сама решава. Ако бъдат разработени такива филтри и бъде доказана ефективността им ще подкрепим предложението, стига да е достъпно и за населението", каза още той.

Иван Ангелов уточни, че дейността на създадена работна група , с цел намиране на варианти и решения за използване на по-качествени горива, е да прецени възможностите и да даде предложение, което да е изпълнимо и да не засяга икономическите интереси на населението. 

Във връзка със скандала с вредните емисии на дизеловите двигатели на "Фолксваген", Ангелов заяви, че няма да има последствия за България, тъй като сме купувачи, тоест добросъвестни клиенти. "Клиентът не е виновен", коментира още той. 

Иван Ангелов заяви, че има и друга работна група, която е в по-напреднал етап от работата й. "Опитваме се да намерим решение за социалните помощи, които се дават на част от населението за отопление, да не водят до замърсяване на въздуха. Ще се опитаме да въведем изисквания помощите да са за отопление, което щади повече околната среда. Надявам се скоро да излезем с решения. Към момента всичко е на ниво работна група", каза още той.

Ангелов добави, че се работи съвместно с Министерството на труда и социалната политика. "Става дума за предлагане на по-качествени горива", обясни Иван Ангелов. По думите му, това няма как да се случи от този отоплителен сезон, но е възможно за следващия. "Не можем да се ангажираме, но правим всичко възможно", допълни той.

На въпрос какъв процент от хората в страната се отопляват на въглища, Ангелов заяви, че са около 55% от домакинствата се отопляват на твърди горива - близо 20% от тях са на въглища. 
По думите му, изсушените по естествен път дърва, преди да се запалят, дават повече топлина, като по този начин се намаляват с над 40% емисиите на фините прахови частици.

"Това е решение, което не струва много пари, но може да доведе до значително намаление на емисиите на фини прахови частици. С МЗХ се опитваме да търсим решение в тази посока. Решенията са две - да се продават дърва, които са преминали през естествен процес на сушене или гражданите да горят само сухи дърва. По този начин ще се допринесе за подобряване на качеството на въздуха", посочи още Иван Ангелов. 

препоръчано

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК