МОЩЕН ОТПОР! Държавата се опълчи на зеления рекет с пасищата

Акценти

МОЩЕН ОТПОР! Държавата се опълчи на зеления рекет с пасищата

103715
на 11.07.2024
МОЩЕН ОТПОР! Държавата се опълчи на зеления рекет с пасищата
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Министерството на земеделието и храните отговори ще бъдат ли защитени стопаните, които практикуват пасторализъм, като им бъдат осигурени пасища.

препоръчано

Според експертите на ведомството, интервенцията “Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)“, е включена в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г. Тя е насочена към опазване и подобряване на природозащитното състояние на високопланинските пасища.

свързани новини

Подпомагането на дейностите по сезонна паша допринася за съхраняване на тревните екосистеми и свързаните с тях ценни местообитания и видове в защитените територии и зони, пише "Телеграф“.

В хода на одобрение на Стратегическия план на службите на ЕК е изпратен финализираният през 2022 г. Доклад за оценка на степента на въздействие (ДОСВ) на СПРЗСР 2023-2027 г. върху защитените зони, изготвен по изискване на МОСВ. ЕК е съгласувала промяна в продължителността на ангажиментите от 5 на 3 години. Така е предвидено подпомагането на интервенцията да се осъществи само в първата половина на периода на финансиране (2023, 2024 и 2025 г.).

Освен тази мярка ДОСВ включва общо 4 мерки, които касаят прилагането на интервенцията и които службите на ЕК изискваха да бъдат включени в условията на интервенцията. Такава мярка е например пасторализъм да се извършва с натоварване на пасищните системи с от 0,3 до 0,4 ЖЕ/ха. В Становището по екологична оценка на министъра на околната среда и водите е предвидено постепенно отпадане на интервенцията въз основа на надморската височина.

МЗХ е прецизирало разпоредбите на Наредба № 10 от 2023 г. за приложението на интервенцията в съответствие с издаденото от МОСВ Становище по ЕО. Нормативно е осигурена възможността за подпомагане на пашуването в природните паркове и защитените зони от Натура 2000. В съответствие със Становището по ЕО и съобразно националното законодателство в областта на защитените територии дирекциите на националните паркове имат право да променят нормите за натоварване на конкретните пасища.

В тези случаи в защита на земеделските стопани в Наредба № 10 е предвидено същите да не търпят административни санкции, но само когато не е установено друго нарушение на поетите ангажименти, т.е. когато са спазени останалите условия за подпомагане.

В случаите на преустановяване на пашата и неиздаване на разрешително за паша е предвидено, че от земеделския стопанин няма да се изиска възстановяване на получени финансови средства за периода, в които същият е бил изпълняван.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите
ПИК TV x
Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО) Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО)
ново
Днес: 114
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК