МОЩЕН ОТПОР: Политолози защитават доц. Буруджиева след съдебния натиск на Корнелия Нинова

Епицентър

МОЩЕН ОТПОР: Политолози защитават доц. Буруджиева след съдебния натиск на Корнелия Нинова

49858
на 23.02.2021
МОЩЕН ОТПОР: Политолози защитават доц. Буруджиева след съдебния натиск на Корнелия Нинова
Автор:   ПИК

Политолози от Българската асоциация за политически науки излязоха с позиция в защита на доц. Татяна Буруджиева, както и други техни колеги, които са дадени на съд за клевета или пък са им заведени съдебни искове от политици заради публични изказвания и анализи.

препоръчано

Реакцията идва на фона на делата за клевета, които води лидерът на БСП Корнелия Нинова срещу политолога Татяна Буруджиева и журналиста Калина Андролова. В декларация се посочва, че заради коментари на политическата ситуация членове на БАПН стават обект на “публични нападки, обиди и агресия от политически пристрастни кръгове”.

От асоциацията посочват, че не могат да приемат практиката съдебните институции да се ползват за сплашване, налагане запор на банкови сметки преди дори да се завед съдебно дело и най-вече като особен вид политическа реклама. Те се обявиха и срещу системните обвинения, че „защитават една или друга политическа сила“.

„Настояваме да се прекрати отъждествяването на анализите и прогнозите на наши колеги с изказваните от политици мнения, позиции и програмни намерения. Също така настояваме да се има предвид, че всеки от нас непрекъснато провежда системни и широкообхватни изследвания на политическото поведение и нагласи на гражданите, функционирането на политическите институции, процесът на политическа комуникация и правене на политика. Те не са толкова популярни, но предлагат научна основа са оценка на текущия политически процес“, се казва в позицията.

И още - политолозите често са квалифицирани като „платени“ коментатори. „Трябва изрично да подчертаем, че като правило нито участието в радио и телевизионни предавания, нито интервютата, които правят нашите колеги, се заплащат. Но дори колегите, които пишат коментари срещу хонорар, получават заплащане заради своята експертиза, а не заради своята пристрастност", уточняват от асоциацията. Те са категорични, че обективното експертно мнение трябва да бъде разграничавано от политическите пристрастия и идеологическите формули. 

Сподели:
Бомба x
Тези три зодии са родени с късмет Тези три зодии са родени с късмет
ПИК TV x
МИСТЕРИЯТА СЕ ЗАПЛИТА: Не една, а четири жълти торбички за Рашков и магистратите от масата му (ВИДЕО/СНИМКИ) МИСТЕРИЯТА СЕ ЗАПЛИТА: Не една, а четири жълти торбички за Рашков и магистратите от масата му (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 67
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това