Вход
София
Времето в София 5 o C

МОЩЕН УДАР НА ПРОКУРАТУРАТА: Разбиха престъпна организация, безчинствала в Пловдивско, тарторите й са арестувани

МОЩЕН УДАР НА ПРОКУРАТУРАТА: Разбиха престъпна организация, безчинствала в Пловдивско, тарторите й са арестувани

на 24.10.2020
38086
0
МОЩЕН УДАР НА ПРОКУРАТУРАТА: Разбиха престъпна организация, безчинствала в Пловдивско, тарторите й са арестувани
Автор: ПИК
24.10.2020
0
38086

Седем грабежа от търговски обекти в Пловдив и региона са разкрити от служители на ОД на МВР – Пловдив под ръководството на Прокуратурата в гр. Пловдив, съобщиха за ПИК от пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив

Седем грабежа от търговски обекти на територията на гр. Пловдив и с. Кадиево, обл. Пловдив, са разкрити от служители на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив и следователи към Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура  – Пловдив. 

Първоначално досъдебното производство е било наблюдавано от Районна прокуратура – Пловдив, като е било повдигнато обвинение за един грабеж на първия извършител – Б.Л., на 29 г. Впоследствие след множество оперативно – издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия,  под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив, са били разкрити всички седем грабежа. Била е установена самоличността и на втория извършител - И.Т., на 30 г., който е участвал в пет от грабежите в съучастие с Б.Л., и извършил два други самостоятелни грабежа.

Двамата са направили пълни самопризнания, като преди това са били събрани множество доказателства за деянията им – разпити на трима свидетели, ползвани като шофьори, претърсвания и изземвания, огледи, при които е била открита маската (тип боне), използвана от извършителите

Грабежите са били извършени в периода от 7 октомври 2013 г. до 9 март 2014 г., през нощта, чрез заплаха с пистолет, като извършителите са отнели наличния оборот от шест денонощни магазина в гр. Пловдив и от бензиностанция в с. Кадиево, обл. Пловдив.

Установено е, че единият от извършителите е влизал в помещенията, като на главата е носел специалната маска, заплашвал продавачите с пистолет и вземал оборота – между 150 лв. и 700 лв. До търговските обекти, които в гр. Пловдив се намирали на бул. „България“, ул. „Младежка“ и др.,  двамата стигали с леки автомобили със специално наети шофьори, които ги чакали в съседна улица. Водачите не са участвали и не са знаели за извършването на престъпленията.  В част от грабежите двамата са използвали мотори без регистрационни табели.

Единият от задържаните е действащ пожарникар, като към момента на извършване на престъпленията не е работил в службата. Двамата са направили пълни самопризнания в качеството си на обвиняеми по чл. 199 ал. 1 т. 2 от Наказателния кодекс.  

„Грабежите са разкрити благодарение на съвместните действия на прокуратура и полицията в гр. Пловдив. Имало е координация и изслушване на мненията на оперативните служители, разследващите органи и прокурорите, като вследствие на тази екипност  се е стигнало до положителния резултат“, каза днес на брифинг окръжният прокурор на гр. Пловдив Румен Попов. Той допълни, че „всеки,който върши престъпление не бива да бъде спокоен, че то ще се забрави“.

„Прокуратурата и полицията не спират да работят по престъпления, извършени в минал период срещу неизвестен извършител. Доказателство за това са повече от десет разкрити убийства по т.нар. „студени досиета“, част от които вече са приключили с осъдителни присъди“, заяви още Румен Попов. Подробности за разкритите грабежи бяха изнесени на брифинг днес, в който участваха и наблюдаващият прокурор Георги Гешев и комисар Георги Ташев, началник на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.

Разследването по случая продължава.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22331
архив

Двама приятели са в бирарията и си пийват. Единият казва:
- Хайде да направим някаква шега! Да се обадим на жените си - аз на твоята, ти на моята. Първи април е все пак.
Както решили, така и направили. Първият звъни на жената на другия от телефона му. Тя почва:
- Казах ти да не ми се обаждаш, на важна среща в работата съм точно!
- Извинете, госпожо, но вашият мъж го блъсна кола.
- Мъртъв ли е?
- Не, но го карат към болницата.
След пет минути другият приятел взима телефона на първия и набира жена му. Тя веднага почва:
- Здравей, скъпи! Няма да повярваш, какво стана! Мъжът на Светлето го блъснала кола! Та тя направо от ресторанта с любовника си са отишли у тях да го отпразнуват!

x
ПЪРВО В ПИК: Премиерът Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и сме готови за първите доставки на ваксини (ВИДЕО)
x
Лекар съветва: Ето как да се отървете от кошмарите
x