Вход
София
Времето в София 14 o C

МО се похвали с успешно изпълнение на приоритетите на европредседателството

МО се похвали с успешно изпълнение на приоритетите на европредседателството

на 26.06.2018
284
0
МО се похвали с успешно изпълнение на приоритетите на европредседателството
Автор: ПИК
26.06.2018
0
284

С провеждането на извънреден Съвет „Външни работи/Отбрана“ на 25 юни в Люксембург приключи изпълнението на календара на българското председателство на Съвета на ЕС в областта на отбраната. В заседанието участва заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, предаде пресцентърът на военното министерство. 

Българското председателство на Съвета на ЕС завършва с постижения в  реализирането на четирите приоритета в областта на отбраната, които Министерството на отбраната формулира: активно подпомагане на изпълнението на инициативите по прилагане на приоритетите на Глобалната стратегия на ЕС в областта на сигурността и отбраната; подкрепа за развитието на военните способности на ЕС; укрепване на сигурността на Западните Балкани; задълбочаване на сътрудничеството ЕС - НАТО. 

В периода на българското председателство е постигнат напредък в изграждането на Постоянното структурирано сътрудничество. Приети са и правилата за управление на проектите по него. Започна работата по изпълнението на първия пакет от 17 проекта в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната. България участва в три от тях: „Създаване на мрежа от логистични хъбове“, „Трансгранична военна мобилност“ и „Надграждане на системата за морско наблюдение“. 

Постигната е договореност по Европейската програмата за развитие на отбранителната индустрия, чрез която ще бъдат финансирани  проекти за изграждане на отбранителни способности. През шестмесечния период България активно подпомогна диалога между държавите-членки на ЕС и между тях и институциите на евросъюза за изпълнението на Европейския план за действие в областта на отбраната и Европейския фонд за отбрана. Бяха проведени четири триалога между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз по регламента за Европейска програма за индустриално развитие в областта на отбраната. На 22 май четвъртият триалог завърши с успешно съгласуван текст, а на 7 юни регламентът за Европейска програма за индустриално развитие в областта на отбраната беше одобрен от Комитета на постоянните представители. 

За развитието на военните способности на ЕС допринесе финализирането на двустранните консултации с всички страни-членки на съюза в рамките на пробния цикъл на Координирания годишен преглед на отбраната. Предстои приемането и на разработения План за развитие на способностите на ЕС. 

Особено важен за нашата страна е приоритетът, свързан с укрепване на сигурността и стабилността на Западните Балкани. Дебат по този въпрос беше проведен на срещата на директорите по отбранителната политика в Брюксел на 19 април. Темата за изграждането на капацитет в областта на сигурността и отбраната в страните от Западните Балкани беше във фокуса на дискусиите на международен форум, проведен в София на 11 май т.г, организиран от Министерството на отбраната. 

Постижение на българското председателство в диалога за задълбочаването на сътрудничеството между ЕС и НАТО беше проведеното съвместно заседание на военните комитети на двете международни организации, което бе оценено изключително високо. Участие в съорганизирания от Европейската агенция по отбрана и Министерството на отбраната  симпозиум по военната мобилност, който се състоя на 7 юни в Брюксел, взеха министри на отбраната от ЕС и НАТО, Върховният представител на ЕС по външна политика и политиката за сигурност Федерика Могерини, заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Гьотемьолер и високопоставени представители на САЩ. 

За успешното изпълнение на приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС в областта на отбраната бяха проведени над 30 събития, повечето от които в България, други в Брюксел, Белгия, и в трети страни. По-важните от тях бяха: срещи на директорите по отбранителната политика (19 и 20 февруари, София, и 19-20 април, Брюксел); Съвет „Външни работи/Отбрана“ (6 март, Брюксел, и 25 юни, Люксембург); неформална среща на министрите на отбраната от ЕС (4 и 5 май в София); изнесено заседание на Военния комитет на ЕС (26-28 април, София и Пловдив); заседание на Военния комитет на ЕС (21 февруари, Брюксел); заседание на Военния комитет на ЕС във формат „началници на отбраната“ (15 май, Брюксел); изнесено заседание на „Политико-военната група“ (19-21 март, София); заседание на Специалния комитет „Атина“ (25-27 април, София); семинар на високо експертно ниво по изграждането на капацитет в секторите за сигурност и отбрана на страните от Западните Балкани (11 май, София); международна научна конференция на тема „Научните изследвания, иновации и индустриално сътрудничество в интерес на общата европейска отбрана и сигурност“ (31 май, Пловдив), изнесено заседание на работните групи на Военния комитет (31 май-1 юни 2018); симпозиум  на тема: „Военната мобилност: ключ към европейската сигурност“ (7 юни, Брюксел, Белгия) и др. Министерството на отбраната бе домакин и на част от програмата на посещението на Комитета по политика и сигурност у нас (6-7 юни, София и Пловдив). В България бяха проведени също така два курса, две учения, олимпиада по общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, годишна конференция на Инициативата по планинска подготовка, изнесени дни по въпросите на кибер отбраната. 

Общата координация на подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС, както и организацията на основните събития от календара в областта на отбраната беше осъществена от дирекция „Отбранителна политика“ в Министерството на отбраната. 

По реализацията на отделни събития и приоритети работиха дирекции “Отбранителна аквизиция“, „Финанси“, „Стратегическо планиране“, командванията на видовете въоръжени сили, Военна академия „Г.С. Раковски“, Националният военен университет, Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“, Институтът по отбрана и екипа на Министерството на отбраната/Щаба по отбрана в Постоянното представителство на Република България към ЕС.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

- Ало! Чувате ли ме? Прочетох че сте загубили куче и давате голяма награда на този, който го намери! - Да. Намерихте ли го? - Не, обаче почвам да го търся! Може ли да получа аванс?

няма нови новини
Днес: 264
hot
най-четени новини в момента
сега
3385
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Социологът Васил Тончев с горещи резултати за разликата между ГЕРБ и БСП, Патриотите висят на косъм - гледайте НА ЖИВО (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ! Носете блестящи дрехи и не прекалявайте с алкохола
x