Мраморна статуя на божество е открита в Хераклея Синтика в Петричко (СНИМКИ)

КУЛТУРА

Мраморна статуя на божество е открита в Хераклея Синтика в Петричко (СНИМКИ)

88134
на 05.07.2024
Мраморна статуя на божество е открита в Хераклея Синтика в Петричко (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич. Статуята е на божество и е много добре запазена, съобщава БНТ.

препоръчано

На находката се натъкна екипът на проф. д-р Людмил Вагалински още на третия ден от подновените разкопки.

"В този район, където е големият канал, основната ми грижа е как да запазим античните градежи, които сме разкрили преди шест години, обясни той. Почиствайки много внимателно, за да установим какво е състоянието на стени"те, се видя мрамор", разказа проф. Вагалински.

Статуята е правена от майстор, използвал цял мраморен блок. Вероятно датира от II век сл. Хр. Според археолозите има паралели с други изображения на бог Хермес, от известен иконографски тип е, но са запазени много малко подобни статуи по света. За България е първата, пишат археолозите във "Фейсбук".

Този участък е частен и общината не може да проведе трайна консервация и реставрация като в общинския парцел. Тези строежи и стени, които са частен имот, ерозират. Именно поради тази причина са решили да отворят решетките на канала, които са сложили за безопасност и да проверят какво е състоянието му.

Градът е основан от бащата на Александър - Филип Втори.

След като са продължили с почистването, започнала да се очертава и статуята.

Работи по пълното разкриване на фигурата. След това тя ще бъде извадена и занесена в Историческия музей в Петрич.

Вагалински обясни, че най-вероятно тогавашните жители на Хераклея Синтика са прибрали статуята в канала, защото тя е била подпряна до стената.

Този сезон разкопките в античния град ще продължат между три и четири месеца.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите
ПИК TV x
Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО) Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО)
ново
Днес: 114
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК