Вход
София
Времето в София 15 o C

МРРБ прави морски пространствен план за трансграничната зона Мангалия – Шабла

МРРБ прави морски пространствен план за трансграничната зона Мангалия – Шабла

на 26.12.2017
4877
0
МРРБ прави морски пространствен план за трансграничната зона Мангалия – Шабла
Автор: ПИК
26.12.2017
0
4877

Пилотен морски пространствен план, обхващащ трансграничната зона Мангалия – Шабла, се разработва по проект, един от участниците в който е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Общо 10 са партньорите от Румъния и България в него, като водещ е румънското Министерство на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове.

По проект „Трансгранично морско пространствено планиране в Черно море – Румъния, България“ или MARSPLAN-BS се изготвя цялостен анализ на румънските и български териториални води и прилежащи територии. Получената информация за морското пространствено планиране в Черно море и добрите практики ще бъдат разпространени сред заинтересованите страни. Т

ова ще доведе до изпълнение на основната цел на проекта - да се подобри и укрепи трансграничното сътрудничество между двете държави в областта на стратегическото и пространствено планиране на Черно море, съгласно Директива 2014/89/ЕС от 23 юли 2014 г. за установяване на рамка за морско пространствено планиране. Сред целите му са също създаване на институционална рамка за трансграничното морско пространствено планиране за България и Румъния, консолидиране на трансграничното сътрудничество и обмяна на информация по въпросите, свързани с морската зона, определяне на визията и стратегическите цели за Черно море, приложими за морското пространствено планиране.

Повишаване на информираността на национално и трансгранично ниво, чрез създаване на по-силни връзки между националните институции и обединяване на ключови участници в Черноморския регион са другите важни акценти от проекта. Сред тях са насърчаване на развитието на съвместно трансгранично планиране и разработване на конкретни препоръки за пилотния район Мангалия - Шабла.

На информационно събитие в София бе представено изследване на взаимодействията суша-море в „малък“ Бургаски залив, чиято цел бе да даде специфичен фокус върху околната среда и опазване на влажните зони, както и въздействието на крайбрежната инфраструктура върху влажните зони и морското пространство. Сред участниците в събитието бяха експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на туризма, Черноморски институт – Бургас, Институт по океанология при Българската академия на науките, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, Изпълнителна агенция "Морска администрация“, Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ и др. Пред тях бяха представени установените взаимодействията, конфликтите и съвместимостта между ползватели, сектори и интереси, както на сушата, така и в морето.

Проектът MARSPLAN-BS разработи пет казуса на предизвикателства: за три конкретни района и за две специфични области. Подходът на казуса се основава на проблемни и контекстуални особености като взаимодействия суша-море за Бургас, брегова абразия за Ефори, участие на заинтересованите страни в Свети Георги, разработване на нова система за разделно движение на корабите за България и въпроси, свързани с рибарството и аквакултурите. Всички казуси имат положително въздействие върху опазването на околната среда и морските човешки дейности (идентифициране на конфликти и положителни взаимодействия), избор на ключови проблеми и адаптиране на потенциални решения за морското пространствено планиране.

Морско пространствено планиране е процес, чрез който съответните органи на държавите-членки анализират и организират човешките дейности в морските райони за постигане на екологичните, икономическите и социалните цели – инструмент на интегрираната морска политика.

Проект „Трансгранично морско пространствено планиране в Черно море – Румъния, България“ или MARSPLAN-BS е финансиран директно от Европейската комисия с безвъзмездни средства на Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) по силата на сключено Споразумение за безвъзмездна помощ номер EASME/EMFF/2014/1.2.1.5/2/SI2.707672 MSP LOT 1 Black Sea/MARSPAN BS между Европейската комисия и Министерството на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове на Република Румъния.

Сподели:
свързани новини
МРРБ предвиди в бюджета си за 2018 г. 18 млн. лв за ВиК инфраструктура МРРБ предвиди в бюджета си за 2018 г. 18 млн. лв за ВиК инфраструктура
Очакваният недостиг за финансиране на отрасъл ВиК през...
на 13.12.2017
МРРБ предлага: Лев за кубик вода за социално слабите 
 МРРБ предлага: Лев за кубик вода за социално слабите
Един лев за кубически метър вода при потребление от 1.5...
на 14.12.2017
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 31963
архив

- Умната блондинка, Тъпата блондинка и Дядо Мраз пуснали тото. Кой е спечелил?
- Тъпата блондинка - защото другите двама са измислени.

няма нови новини
Днес: 281
hot
най-четени новини в момента
сега
3206
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Медици чакат Румен Радев на летището след скандала в Естония - тестват за коронавирус президента и делегацията му и ги поставят под карантина (НА ЖИВО)
x
Геомагнитни бури удрят Земята тази седмица
x