Вход
София
Времето в София 17 o C

Мръсния и грозен ТЕЦ "Брикел" – мнението, което "Капитал" на подсъдимия Прокопиев се опитва да наложи сред обществото. Но каква е истината?

Мръсния и грозен ТЕЦ "Брикел" – мнението, което "Капитал" на подсъдимия Прокопиев се опитва да наложи сред обществото. Но каква е истината?

на 16.09.2019
13306
4
Мръсния и грозен ТЕЦ "Брикел" – мнението, което "Капитал" на подсъдимия Прокопиев се опитва да наложи сред обществото. Но каква е истината?
Автор: ПИК
16.09.2019
4
13306

"Енергийният микс на България е съставен от 40% ядрена енергия, 40 % енергия пройзведена от въглища и останалите 20 % са енергия от възобновяеми източници и природен газ. Някъде в този енергиен микс на нашата държава влиза и производството на Брикел". Това пишат в своя позиция от дружеството по повод атаките от няколко дни от медиите на подсъдимия Иво Прокопиев.

Ето какво още се казва в позицията:

"Замисляйки се кога е създадена тази централа осъзнаваме, че е преди деситилетия, както и повечето централи в България, включително и самият АЕЦ Козлодуй. Времена, в които никои не е мислил нито за ниско въглеродна икономика, нито за това, че ще има емисии въглероден диоксид, за чиито имитиране трябва да плащаме, нито за това какво излиза във въздуха от тези централи и как се отразява на хората. Всичко е било в посока държавата да бъде енергийно независима и да използва каквото има като наличен природен ресурс в страната.

В сегашни времена нещата са много по-различни. Акцентира се върху важните теми за глобалното затопляне, изменението на климата, както и здравето на населението. Това в глобален мащаб.

Как седят нещата при нас? Ние имаме едни 40 % от енергията в страната, които са много кофти влиящи на всичко описано в предишния абзац. Как ще се оправим? Отговора е както се казва, всеки сам за себе си.

И така стигаме до това, което сме ние, "Брикел".

Ние сме такива, въглищна централа, която произвежда топло и електро енергия, подава енергия на едни барабани в т.нар. Брикетна фабрика и правим там брикети, които са предназначени за населението. И да, ние сме включени в Европейската схема за търговия с емисии и трябва да си купуваме такива, защото замърсяваме. Това, което ни се иска да кажем в тази страна,а никой не го прави е, че въглищните централи си отиват. Много ни е трудно да го приемем , но знаем че това е пътя, който е начертан и най-вероятно правилен. Но за този целия процес има преходен период, както и възможност за т.нар. Справедлив преход към ниско въглеродна икономика. Този преход в България удря на страшна греда, ние не го виждаме, а и той не съществува.

Тъй като няма такъв ние решихме, че трябва да търсим за нас този преход.

Знаем как изглежда Брикел, не е толкова мръсен и толкова черен колкото се опитват да го изкарат, но все пак работи на въглища. При работата с тях производството не е много чисто. Това могат да ви го потвърдят, от която и да е от другите централи.

Та, да се върнем на справедливия преход, след като няма общ такъв за България, Брикел реши да търси неговия самостоятелен път.

Така се стигна до биомасата и РДФ горивото.

За биомасата. Там не мислим, че трябва да убеждаваме някой колко екологично гориво е този тип. Започнахме процедура. В България една процедура по промяна на комплексно разрешително в най-добрия случай трае минимум една година, в най-лошия никога не приключва. Но да не обясняваме за административната тежест, защото смятаме, че всички ще сме на едно и също мнение. Процедурата е свързана с добавяне към основното гориво въглища на биомаса и РДФ гориво, като последното е в рамките на 4 % от общото гориво.

По това време започна да се вдига цената на емисиите и ние разбрахме, че имаме два варианта да използваме по-чисто гориво в разрез с разрещителното си или да затворим сега, на момента. Ние избрахме варианта да продължим и да бъдем грозния Брикел, който работи.

Да изгаряме биомаса, да МОСВ знаят, да РИОСВ - Стара Загора знаят и знаят, че това е варианта, в който да замърсяваме по-малко и плащаме по малко емисии. Всички от тези институции знаят, че това е по-добре за здравето на хората. Само тези, които правят политика в тази държава не знаят.

За РДФ.Успяхме с поредица от много писма и план за постоянен мониторинг, както и измервания от Изпълнителната агенция по околна среда да убедим МОСВ, че трябва да ни даде възможност при много строги и стриктни правила да започнем пробно изгаряне на въглища с РДФ гориво. Повтаряме РДФ гориво, т.е. Това са отпадъци минали през специална обработка за да се превърнат в гориво за централата. Ние не внасяме отпадъци от други държави.

За сведение на всички “експерти” в тази държава, за това гориво ние плащаме, а не те нас. Последните измервания, които са превени с подаване на РДФ към централа са с много по-добри показатели, от тези когато изгаряме само въглища. Тези данни ние можем да ги предоставим, както и институциите, на всеки, които иска и се интересува от тях.

Ние, Брикел, не правим нищо,което да е тайно или незаконно. Ние се опитваме да работим и да оцелеем, защото в момента се намираме в битка за това да съществуваме. Останалите три централи на територията на Маришки басейн се намират в същата хипотеза, но когато има възможност държавата да поеме резултатът с минус в числото на края на месеца, тревожността изглежда по различен начин.

Ние не искаме да се оправдаем пред никой. Ние искаме да кажем на всички, че колкото и странно да звучи, се опитваме да внедрим и ползваме по-екологични горива, водещи да по-малко замърсяване и имитиране на емисии. И да, ние сме мръсния и грозния Брикел и се опитваме да променим това".

Сподели:
Напиши коментар »
(4)
1
Гълъбово протестира от миналата година срещу смрадта, която започна да се носи от теца. ПИК да отиде и да поговори с хората там, не да завижда на Капитал, че те го правят
2
Прости въпроси. Работят ли електрофилтрите? Работи ли сяроочистката? Сравнете данните за вашите димни газове със тези на съседите Ви АЕС Марица Изток 1.
3
Джамбаз! На амбразурата, да спасяваш семействата на еврей-миньори!!! Ако не, тука са матраците дормео три на сандвич и почваме снимките на късометражния "Андрео и Джамболета". Анадънму? Така де...
4
Да ва ева и манипулаторите-Откога брикел нее на Ковачки?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 14295
архив

Разговор между колеги:

- Ти ходи ли на лекар?

- Ходих вчера.

- Той намери ли ти нещо?

- Да! Имах триста лева и той ми ги намери всичките.

няма нови новини
Днес: 128
hot
най-четени новини в момента
сега
2734
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Михаела Маринова разбива клишета - вижте как поп звездата тества любовта на футболист на ЦСКА с театър и симфоничен оркестър
x
Ето кои плодове и зеленчуци трябва да ядемм всеки ден за да сме здрави
x