Музеи и галерии отварят врати от понеделник

КУЛТУРА

Музеи и галерии отварят врати от понеделник

13864
на 03.01.2021
Музеи и галерии отварят врати от понеделник
Автор:   ПИК

Музеите и галериите отварят врати на 4 януари (понеделник), но с ограничен капацитет, съобщава Нова телевизия.

препоръчано

Само 30 процента от допустимия брой любители на историята и изкуството ще могат да посещават изложбите.

Една от столичните галерии засега не смята да възобновява организирането на изложби и културни събития.

„Без социална дейност удовлетворението липсва. Поединично идваха хора да се радват на картините. И, разбира се, да се купуват. Изключително важно е духовното лекарство на изкуството”, смята собственикът на галерия Лаврен Петров.

Галериите отчасти изпълняват функциите на музеи, защото много хора идват и само разглеждат, казва Лаврен Петров.

„Пандемията ги лиши от тази им роля – категоричен бе той. - Ние се бяхме фокусирали изцяло върху нашата комерсиална дейност, без желание да организираме културни събития. Това, мисля, е крайно неуместно в един такъв момент”.

В понеделник врати отваря и Националният исторически музей. Там вече подготвят няколко нови изложби.

„Калиакра пак даде трета златна година. Там сме попаднали на един изключително богат некропол. Тази година намерихме една девойка, за съжаление, погребана на 13 години, която беше облечена като булка”, обясни директорът на НИМ доц. Бони Петрунова.

Последния месец вместо да развеждат посетители, служителите в НИМ са изкарали в хранилището на музея.

„Най-добрият изход от кризата, това е  да се заемеш с работа. Свършихме много, на фона на  това, което се случваше. През ръцете ни са преминали над 30 000 предмета, направихме реновация на залите”, коментира още Петрунова.

Едва 14 000 души са посетили НИМ през 2020 година срещу 80 000 година по-рано, сочат първоначалните данни. Затварянето се е отразило и на приходите, защото издръжката  не е изцяло от държавата.

„Ние се намираме в една много хубава, но и много стара сграда, която не е ремонтирана от времето на Тодор Живков. Понякога се появяват някои технически проблеми. В най-тежко състояние е покривът на Националния музей”, посочи директорът на НИМ.

Около 100 000 лв. трябват за ремонта и на Слънчевата зала. Едно от оригиналните стъкла се пукнало, а подът е изцяло за смяна. Засега средства за това няма.

Сподели:
Бомба x
Какво искат жените в леглото Какво искат жените в леглото
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО)
ново
Днес: 32
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това