Христо Стоянов е от Габрово. Той е един от най-скандалните български писатели. В една от последните му книги той разказа историята на Васил Левски.
- Готвите ли, господин Стоянов?
- О, да. Измислям си рецептите, не използвам книги или интернет. Скоро започнах да правя кюфтета от кисело мляко. Стават страхотни. За тях трябва цедено кисело мляко, съвсем малко извара, една връзка магданоз, една връзка копър, както и много чесън. Добавя се и малко сол. За цвят може да се сложи и царевично брашно. После се панират с яйце.
- Вие сте от Габрово. Там ли е най-хубавата кухня?
- Да. Там каквото и да направиш, то просто става. В Габрово са и най-добрите готвачи, особено мъжете. Между другото, мама, лека й пръст, си отиде от този свят като майстор готвач и плетач. Баща ми е кореняк габровец, а майка ми е от Западните покрайнини. Когато двамата се женят, той я научил да плете чорапи на една кука, както и да готви боб. Затова жените да не се страхуват да им готвят мъжете им. Единственото, от което може са ги е страх е съпрузите им да не ги засрамят.
- Какво ви накара и вие да започнете да готвите?
- Неволята, защото цял живот съм бил по пътищата. Научих всичките си жени да готвят. А те бяха доста на брой. Ставаше така че докато ги науча на различни ястия, те си отиваха и започваха на готвят на някой друг. Също мога да кажа, че много обичам да правя дроб-сарма, хубаво правя и мусака. Слагам и гъби, просто всеки габровец не може без тях. Риба не обичам и не ям.
- Правите ли сладки неща?
- Войнишки курабийки, както и млечна баница. Но много обичам сладко и затова не го ям, страх ме е да не прекаля.
- Правите ли специални ястия за гости?
- Не, те не са по-различни от мен.