Мъж от Ямболско е с положителна проба за бруцелоза

Региони

Мъж от Ямболско е с положителна проба за бруцелоза

19804
на 10.07.2024
Мъж от Ямболско е с положителна проба за бруцелоза
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Мъж от Ямболско е с положителна проба за бруцелоза. Здравните власти изследват още над 20 работници във ферми в региона. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

препоръчано

Заразеният мъж е на 53 години от Горска поляна. Работил е в животновъден обект в селото. Симптомите му са започнали преди около месец – висока температура, неразположение, треска. Първоначално се е лекувал с антибиотици вкъщи, но без ефект. Впоследствие е приет в инфекциозното отделение на ямболската болница.

„Взехме серологична проба и я изпратихме в Националната референтна лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести. Тези контактни, които дойдоха, нямат симптоми, за разлика от него. Техните проби още днес ще бъдат изпратени, другата седмица ще изследваме още контактни“, каза директорът на РЗИ – Ямбол.

По думите ѝ, заболяването при хората може да протече както леко, така и тежко. Не трябва да се подценява, тъй като в пет процента от случаите изходът е летален. Заразяването при хората става при консумация на недостатъчно термично обработени месо и мляко, както и по контактен начин с животни при отглеждането им, обясни д-р Калчева.

През последната половин година в Ямболско са открити няколко огнища на бруцелоза при едрите преживни животни. Заболяването е установено в общо 12 ферми – в селата Крайново, Воден и Горска Поляна в община Болярово, град Стралджа и с. Скалица в община Тунджа, казаха от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Болестта е зооноза, заразяват се както животните, така и хората.

„Човек обикновено се заразява, когато консумира сурово мляко и млечни продукти, които не са пастьоризирани, особено опасни са овчите и козите сирена. Затова е редно консумацията да става след 42-рия до 60-ия ден“, уточни д-р Стоян Колев, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ – Ямбол. 

До момента към кланици са насочени близо 150 животни, евтаназирани са по-малко от 20. Ветеринарните власти продължават изследванията във фермите в цялата Ямболска област.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите
ПИК TV x
Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО) Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО)
ново
Днес: 109
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК