МЪЛНИЯ В ПИК: Делян Добрев извади нов зулум на Денков и гълъбарника на Донев - щетата е за 1.6 милиарда (ДОКУМЕНТИ)

Епицентър

МЪЛНИЯ В ПИК: Делян Добрев извади нов зулум на Денков и гълъбарника на Донев - щетата е за 1.6 милиарда (ДОКУМЕНТИ)

156827
на 05.10.2023
МЪЛНИЯ В ПИК: Делян Добрев извади нов зулум на Денков и гълъбарника на Донев - щетата е за 1.6 милиарда (ДОКУМЕНТИ)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Делян Добрев стегна примката около врата на правителството на Николай Денков. Депутатът и колегите му от ГЕРБ се принудиха да прибегнат до парламентарна хватка, за да започне кабинетът да събира свръхпечалбата на "Лукойл". 

препоръчано

Нея руската петролна компания не превежда към Фонда за енергийна сигурност вече 8 месеца, откакто на 24 януари 48-ото Народното събрание прие Закона за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. Според него 70% от ценовата разлика между суровия петрол сорт "Брент" и руския по-евтин нефт "Уралс", "Лукойл" трябваше всеки месец да превежда към фонда, след което с тези приходи хората да бъдат компенсирани за скъпите горива. Към днешна дата трябваше да са постъпили около 1.6 милиарда лева.

Този закон, чийто вносител е Добрев, обаче не влиза в действие вече по времето на две правителства - служебното на Гълъб Донев и настоящото - на Денков. 

"Питаме защо тези пари не се получават? Питаме, никой не казва - законът бил такъв, бил онакъв. В закона пишело, че трябва да съгласуваме с Европейската комисия. Забележете - те 8 месеца не са изпратили това съгласувателно писмо до Европейската комисия. А в закона пише, че в едномесечен срок ЕК трябва да бъде уведомена", разкри Добрев шарлатаниите на двата кабинета, които с бездействието си по-скоро бранят руските, отколкото българските интереси. 

Писмото до Брюксел все пак най-накрая е изпратено. "И знаете ли кога? Пратили са писмото на 26 септември, преди няколко дни, след като зададохме писмен въпрос до министъра на икономиката дали е съгласуван Закона за горивата с Еврокомисията", заяви Делян Добрев в Хасково снощи, където заедно с Бойко Борисов официално откриха предизборната кампания и представиха кандидатите за кметове в областта.

Въпреки че писмото вече е изпратено, за да застраховат потребителите срещу нови хитрости на кабинета, в четвъртък на Комисия по енергетика е било направено изменение в Закона за горивата.

"С него казваме: Няма да питате Европейската комисия, само и само да започнете веднага да изпълнявате закона", разясни шефът на Комисията по енергетика.

Днес изменението трябва да мине на второ четене в парламента, а до една седмица да бъде публикувано в Държавен вестник. "И още на следващия ден те трябва да започнат да прибират свръхпечалбите на "Лукойл" и да ги връщат на хората", заяви още депутатът от ГЕРБ.

Документите от официалната кореспонденция по случая са публикувани на сайта на Народното събрание, установи проверка на ПИК.

Писмото от Министерството на икономиката е с дата 21 септември. То е адресирано първо до Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз с искане Законът за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт да бъде предоставен на Генералния секретариат и Правната служба на Европейската комисия с молба за становище за съответствието му с правото на Европейския съюз. 

Посолството е придвижило искането на 26 септември. 8 месеца след влизането на закона в сила!

Факсимилето горе е отговор от Министерството на икономика на въпрос на депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова относно изпълнението на Заключителните разпоредби на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. 

Долу - искането на Министерството на икономиката до Постоянното представителство на България към ЕК за съдействие, както и писмото до Генералния секретариат и Правната служба на Европейската комисия, изпратено на 26 септември 2023 г.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 84
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК