МЪЛНИЯ В ПИК! Изплуваха шокиращи подробности за аферата "Ибрямов" - Мирослав Тодоров му дал десет подкупа през годините. Джейхан и Доган търсели между 5 и 7 милиона за купуване на гласове?

Епицентър

МЪЛНИЯ В ПИК! Изплуваха шокиращи подробности за аферата "Ибрямов" - Мирослав Тодоров му дал десет подкупа през годините. Джейхан и Доган търсели между 5 и 7 милиона за купуване на гласове?

326361
преди 4 часа
МЪЛНИЯ В ПИК! Изплуваха шокиращи подробности за аферата Ибрямов - Мирослав Тодоров му дал десет подкупа през годините. Джейхан и Доган търсели между 5 и 7 милиона за купуване на гласове?
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Всекидневно по националните телевизии се диплят интриги и се отправят гръмовни обвинения срещу председателя на парламента Рая Назарян и срещу ЦИК, защото били избързали със свалянето на имунитета на Джейхан Ибрямов. Дали?! Журналистите не биха стояли като препарирани пред нахаканите коментатори, ако си бяха направили труда да научат каква информация е получена в Народното събрание и в комисията.

препоръчано

Мирослав Валентинов Тодоров, на 45 години, управител на “Органик ленд интернешънъл”, брокер на недвижими имоти, е разказал потресаващи детайли от дългогодишните си отношения със заместник-председателя на ДПС.

Двамата с Джейхан Ибрямов се познавали от 2000 г., връзката е станала чрез тогавашната му приятелка, преди лидерът на младежката организация на ДПС да се ожени за Биршен, която обяви безсрочна гладна стачка след ареста му на 2 октомври.

Още през 2014 г., Джейхан му поискал пари за предизборната кампания, без да обяснява за какво ще бъдат използвани, но обещал съдействие в държавните учреждения по всякакви затруднения, с които можел да се сблъска. Първата поискана сума е била 100 000 лева, но Мирослав Тодоров му дал само половината. Оттогава насам, бизнесменът предоставял на кандидата за депутат - десет пъти - суми между 20 000 лева и 100 000 лева, в брой, тъй като политикът не желаел да се правят банкови преводи.

Народният представител от ДПС се отблагодарявал с подпомагане в различни държавни институции и министерства, обяснил Мирослав Тодоров пред разследващите.

Какво по-конкретно? Издаване на лиценз за отглеждане на коноп на закрито от Министерството на земеделието през 2019 г. след среща в кабинета на заместник-министър; издаване на лиценз за биоциди от Министерството на здравеопазването през 2020 г.; узаконяване на машина за бездимно горене на отпадъци от РИОСВ-Варна, през 2021 г…

През 2014 г. Джейхан Ибрямов завел Мирослав Тодоров при “цигански барон” в ловешко село, увещавал го да му помага в осигуряването на гласове за него и му обещал да получи … аудито на бизнесмена, без изобщо да го е питал дали е съгласен с тази оферта!

По идея на Джейхан Ибрямов, Мирослав Тодоров и още 10 други граждани били адресно регистрирани в Омуртаг и други населени места край Търговище за осигуряването на повече гласове в негова полза.

През 2017 г. Джейхан Ибрямов поискал от Мирослав Тодоров пари, за да си купи Audi A8 - разполагал с 48 000 лева, дадени му били още 54 000 лева, а луксозният автомобил бил придобит официално от фирма “Синдра фарм”, за да избегне народният представител вписването на автомобила в задължителната декларация пред КПКОНПИ, тъй като следва да бъде посочен произхода на парите. Депутат от “Продължаваме промяната” разказа пред мен, че това Audi дълго време е стояло с включен двигател на паркинга на Народното събрание, с шофьор, в очакване на Джейхан Ибрямов.

През 2022 г. съпругът на личната секретарка на Ахмед Доган решава да продаде колата и да си купи нова - намира купувач в Германия, който му дава около 70 000 лева авансово; от Мирослав Тодоров взима още около 100 000 лева и така става фактически собственик на джип “Ленд Роувър”, който е записан на фирма “Луп-91”(задържан при акция на ГДБОП и НАП през август 2024 г.).

На 6 октомври вечерта, докато разговарях с Биршен Ибрямова до Партийния дом, пред палатката, която обитава, тя обясни в ефира на ПИК TV, че съпругът й управлявал джипа пробно, защото искал да си купи подобен, на което аз възкликнах: “Защо не се е възползвал от тест-драйв?!” Казаното от довереницата на почетния председател на ДПС вероятно не е прецизно, както не беше сполучлив нейният опит да обясни получаването на белязаните 100 000 лева като връщане на заем, даден по-рано от Джейхан Ибрямов на Мирослав Тодоров.

Биршен се отказа от недомислената теза след моята публикация в ПИК, доказваща че семейството притежава официално в банкови депозити 154 545 лева, дължи 201 936 лева, така че Джейхан няма как да раздава заеми, отделно от това, че според Закона за ограничаване на плащанията в брой, разплащанията над 10 000 лева се извършват само по банков път, а депутатите са длъжни да обявяват дадени и получени заеми в личната си декларация пред КПКОНПИ.

Най-шокиращи от обясненията на Мирослав Тодоров пред разследващите са подробностите от срещата му с Джейхан Ибрямов на 25 септември т.г., пред централата на ДПС, на ъгъла до немската гимназия. Бизнесменът дал показания, че депутатът му разказал за срещата си с “шефа” по-рано през деня - според него ставало въпрос за Ахмед Доган, който бил обяснил, че за предизборната кампания на партията са необходими между 5 и 7 милиона лева “за купуване на гласове”(?!), но в касата имало само 10 000 лева.

Вече се появиха информации в медиите, че Джейхан Ибрямов е търсел за своята кампания, като водач на листата на “Алианс за права и свободи” в Шумен, 400 000 лева - 200 000 лева поискал от Мирослав Тодоров, останалите щял да си осигури от други източници.

На 26 септември, на среща между двамата, Джейхан Ибрямов бил обяснил, че може да осигури сключване на договор за възлагане на обществена поръчка в системата на Министерството на отбраната при пряко договаряне по неотложност, с 30% авансово плащане; споменал за проекти за 100 милиона лева, за 54 милиона лева и няколко за по 20 милиона лева, похвалил се с връзки в ръководството на МРРБ. Заради тези подробности заседанието на Софийски градски съд на 5 октомври, когато се гледаше мярката за неотклонение на задържания Джейхан Ибрямов, се проведе при закрити врати. Необичайно, след потвърдената мярка “задържане под стража”, адвокатите на обвиняемия не се появиха пред нас, представителите на медиите, за да защитят Джейхан Ибрямов.

На 2 октомври кандидат-депутатът, който е участвал в откриване на кампанията на “Алианс за права и свободи” в Шумен, се обадил на Мирослав Тодоров - уговорили се да се срещнат на паркинга на “Кауфланд”, близо до “Пирогов”. Разговорът между двамата се е провел в автомобила “Мерцедес” на бизнесмена. Джейхан Ибрямов, според Мирослав Тодоров, кимнал утвърдително на въпроса дали в Шуменско няма хора от малцинствата и дали не му трябват пари за купуване на гласове. Двамата отново обсъдили възможността за осигуряване на финансиране срещу последващо съдействие. Джейхан Ибрямов споменал договори за 70 милиона и за 50 милиона за построяване на хале за самолети, за 20 милиона лева за изкопни дейности на пристанището във Варна, обяснил отново, че условието е 10% от стойността на договорите да бъдат предоставени авансово на посредника.

Според Мирослав Тодоров, Джейхан Ибрямов не е успял да напъха 100-те хиляди лева в джобовете на сакото си, затова бизнесменът излязъл от колата, извадил от багажника хартиена торбичка и я подал на събеседника си.

Според служители на ГДНП, съществува видеозапис от тази среща, на който се чува как Мирослав Тодоров казва на Джейхан Ибрямов: Айде, айде, слагай в джобѐто!

… Утре, в 10:00 часа, трябва да започне заседанието в Софийски апелативен съд по мярката за неотклонение на Джейхан Ибрямов. ПИК тв ще излъчва директно случващото се в съда.

Соня Колтуклиева

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Алена с ексклузивен хороскоп за 9 октомври - начинанията на Девите са успешни, Везните да избягват разправиите САМО В ПИК: Алена с ексклузивен хороскоп за 9 октомври - начинанията на Девите са успешни, Везните да избягват разправиите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Адвокат Росен Димитров с горещи подробности за ареста на Джейхан Ибрямов: Вземането на белязани пари е най-силното доказателство за извършено престъпление ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Адвокат Росен Димитров с горещи подробности за ареста на Джейхан Ибрямов: Вземането на белязани пари е най-силното доказателство за извършено престъпление
ново
Днес: 87
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК