Вход
София
Времето в София 26 o C

МЪЛНИЯ В ПИК! Наставникът на "Нефтохимик" в условията на коронавирус: Тежко е. В нашия тим треньорите и играчите сме в неплатен отпуск, имаме хубава основа, но...

МЪЛНИЯ В ПИК! Наставникът на "Нефтохимик" в условията на коронавирус: Тежко е. В нашия тим треньорите и играчите сме в неплатен отпуск, имаме хубава основа, но...

на 03.05.2020
44377
0
МЪЛНИЯ В ПИК! Наставникът на "Нефтохимик" в условията на коронавирус: Тежко е. В нашия тим треньорите и играчите сме в неплатен отпуск, имаме хубава основа, но...

Старши треньорът на Нефтохимик (Бургас) Диян Петков даде ексклузивно интервю пред ПИК. Петков говори относно ситуацията при "зелените" и теми свързани въобще с футбола в България.

Преди да започне кариера като наставник Диян Петков се подвизава дълги сезони като футболист. Един от класните родни полузащиници, играл е за Нефтохимик, Черноморец, Локомотив (Пловдив), Локомотив (София), Слънчев бряг и Белененсеш (Португалия). В "А" група има над 250 мача.

В изключително тежката ситуация на коронавирус пандемия в световен мащаб, Петков каза силни думи в защита на родните футболисти и треньори.

- Г-н Петков, Нефтохимик е сред отборите с традиции в България, в момента заемате 5-о място в класирането на Втора лига. Наскоро обаче се появиха информации, че финансовото положение в клуба не е от най-добрите. Каква е ситуацията в тима сега, тегнат ли над Нефтохимик тъмни облаци от финансово естество?

- Какво да ви кажа, то не е тука от 1 месец. Да, имаме затруднения. Виждам, че нашите ръководители се опитват така да привършат сезона като ни изплатят заплатите. Но оттам-нататък не знам какво ще се получи дори и аз, не мога да ви кажа. Надявам се всичко да се оправи и отборът да го има и всичко в клуба да бъде още по-добре, отколкото беше досега. Тъй като тази година положихме една основа, която може би за догодина щеше да ни послужи да атакуваме по-предни места, но не знам какво ще се получи на края на тази пандемия, която се случи. А и не е само и тя виновна.

- Ако кампанията във Втора лига се доиграе през юни или дори юли месец, ще има ли проблем с изтичащи договори на основни футболисти в Нефтохимик?

- Ние имаме изтичащи договори. Ако има доиграване, според мен би трябвало и контрактите на някои от футболистите да важат. Ние сме в готовност да доиграем кампанията. Да, много момчета, които са от други градове си тръгнаха още преди 2 месеца от Бургас, дори напуснаха апартаментите, не знам те дали ще могат да дойдат и да играят. Но тъй или иначе в нашия състав има доста бургазлии, с юношите и ще доиграем сезона. Но какво ще се случи и как ще се процедира с договорите, сега само може да гадаем.

- Във връзка с момчетата от Бургас, каква е ситуацията с юношеската школа на клуба. Може ли да се очаква подкрепление, особено ако е много нужно, в А-тима на Нефтохимик от таланти от ДЮШ?

- Без да обиждам тези по-големите набори, които са, има 2-3 момчета, които най-много могат така да попълнят тима. Надяваме се в целия клуб, едно от хубавите неща мисля, че треньорите в школата запазиха някакъв статут, докато ние април месец бяхме в неплатена отпуска, при тях се запази някакъв статут, което е много положително, защото школата е много важно нещо. И смятам, че от малките набори ако излезе нещо. Тъй като мисля, че сега ще се дава повече шанс на български футболисти през следващите поне 1-2 кампании, в сравнение с предходните няколко. И се надявам да могат тези играчи да си хванат шанса и да вдигнат футбола на България. Надявам се тази пандемия както е лоша, да има някакъв положителен ефект във футбола ни. Специално за футбола говорим, за друго естество надали ще има, но в българския футбол може и да има.

- От 2004-а година България няма участие на голям шампионат по футбол за мъже. Може би това е една от основните причини, че много от родните таланти не съумяват да развият качествата си на терена, а и като че ли не се налагат достатъчно масово български млади играчи?

- Преди ние нямахме толкова много развлечения в интерес на истината. Футболът беше най-хубавото нещо в живота ни и имаше доста играчи. Но и държавата даваше много пари за спорта, обръщаше голямо внимание на спорта. След 90-е години, пак ние бяхме тези хора, които израснаха 80-е (бяхме юноши тогава) и до 2000-ата година така имахме доста добри футболисти. Не казвам, че сега няма, но са много по-голяма рядкост. И това, което наблюдавам в школите, в нашата школа - при най-малката трудност и момчетата се отказват от футбола. Не знам, може и финансови да са причините като цяло, ако даден млад футболист да кажем си намери работа, която е добре платена и вече не го интересува играта (ако не е пробил в тим с по-сериозни финансови възможности). Относно треньорските кадри, мнението ми е, че сега треньорите са по-подготвени отколкото наставниците на моето поколение. И вината не е в треньорите на моето поколение, но в момента има много информация и може да се взима отвсякъде и треньорите според мен са много по-подготвени от преди.

- Този сезон Нефтохимик водеше с 1:0 до полувремето на Лудогорец в мач за Купата на България. Ако не ме лъже паметта, пропуснахте много добро положение да поведете с 2:0 във визираната среща. В последствие "орлите" стигнаха до обрат. Лудогорец е тим, който записва доста престижни резултати в Европа и вече редица сезони е шампион на България. На база на тези аргументи, изглежда, че потенциалът на Нехтохимик сега не е малък, естествено ако тимът се запази?

- Това беше един хубав мач. Ние пуснахме момчета, които по-малко са играли през сезона, и в Лудогорец направиха същото. Стана хубав двубой. Нашият отбор игра много приятно и изненада всички с хубавата игра. А иначе за потенциала, аз ви казах, бяхме поставили една добра основа, обаче трудно ще бъдат задържани момчетата. На края на месеца ни свършват на всички договорите, в неведение сме.  Вече двама футболисти отидоха в Берое, аз им желая успех естествено. Радвам се, че Димитров взе от нас футболисти. Мисля, че може да ги развие много по-добре. Има запитвания, доколкото знам и за други момчета. Трудно ще запазим ядрото на тима. Но аз съм сигурен, че тези, които са взели футболисти от Нефтохимик, мисля, че играчите ще им свършат добра работа.

- Казахте Димитър Димитров, може ли да се твърди, че много от по-именитите бивши футболисти и треньори на клуба, в момента странят от инициативи свързани с Нехтохимик и това следва да е въпрос, който да притеснява клуба, че част от легендите са по-далеч от Нафтата сега?

- Какво да ви кажа, не мисля, че странят. Всеки си е поел собствения път, имат си работа. Тук излезнаха момчета, които първо бяха и добри футболисти, станаха ръководители, бизнесмени, мениджъри, всеки си се стреми. Да, наистина бургаският футбол пострада доста. Надявам се да свърши това нещо, което се получава. Тъй като излязоха много момчета от Бургас, които играят за тимове от други градове. Почти всичко, което е по-добро тука, отива в последствие другаде да играе. Никой не е виновен, че се е отделил от клуба. Лошото е, че нямаме стадиони. И Черноморец тренират под наем, и ние тренираме под наем, това е едно от най-лошите неща. Нямаме както се казва къща, където да се установим. Нашите офиси са в един комплекс в "Изгрев", който е общински. Ходим на различни стадиони тука из селата до Бургас да тренираме. Това е голям проблем, нямаме база. Но все се надявам, че в този град рано или късно ще се върне футбола.

- Ще се погледне на футбола малко по-сериозно?

- Да. Точно така. Има отлив и на публика. Много не се вярва на клубовете. Почти всеки мисли, че отнякъде нещо се прави. Тъй като се стигаше и до фалити. Преди 3 години взехме отбора, заедно с колегите ми естествено. Беше много зле положението финансово като изпадна от А група тима. Ние си минахме през всичките неща, изпадането, което беше сигурно отвсякъде. Но си поставихме 3-годишен план. И го изпълнихме, малко нескромно може да звучи, но много по-добре от това, което аз очаквах дори. Лошото е сега да не отидем назад по финансови причини и да се получи една въртележка, която не е добра за никой.

- В момента се разразява пандемия в световен мащаб. Почти всички футболни шампионати са преустановени. Сякаш обаче не трябва да се забравя и социалния феномен на играта?

- Естествено, че е така. Аз съм футболен човек. Тук покрай тази пандемия наслушах толкова лоши неща за футбола. Учудвам се на подобни мнения. Имайте предвид, че футболистите също са от хората, които пострадаха много, особено в България. За в чужбина не мога да кажа. Но тук не знам за футболисти, които да не са си намалили заплатата. Има и без възнаграждения. Ние сме като другите хора. Тежко е. В Нефтохимик и треньорският щаб, и футболистите сме в неплатена отпуска, всички сме в неплатена, просто се съгласихме. Дойдоха хората и ни казаха - така, така, така. И нормално е да се съгласим. Ние наистина не тренираме, не че е по наша вина. Но мисля, че за България специално е хубаво да се обръща по-голямо внимание на футбола. Знаете вече нямаме казарма. Най-малкото учи на дисциплина спорта. И според мен, не само футбола, говоря изобщо за спорта. И е много добре почти всяко дете да спортува, не всяко дете ще стане спортист, но не това е най-важното, ще го научи на дисциплина според мен. Казват, че спортът е здраве. За мен спортът не трябва да се губи в България, както и други неща, аз говоря за спорта, защото съм нали в спорта.

- Кирил Евтимов, известен роден привърженик на футбола и голям фен на Нефтохимик, има идея за организиране на мач-спектакъл в Бургас със звезди от ранга на Робер Пирес, легендата на Арсенал. Бихте ли подкрепил подобно начинание, вашето мнение за идеята?

- Естествено. Това може пък да даде старт на нещо по-добро в Бургас като футбол. Ако дойдат такива големи звезди, естествено, че ще има интерес. И ако се организира подобно събитие, може да се даде някакъв трасък на футбола. Дали на Нехтохимик, дали на други отбори. Мисля, че това е едно добро нещо, което може да се направи.

Сподели:
свързани новини
МЪЛНИЯ: Футболен бос иска да е президент на БФС МЪЛНИЯ: Футболен бос иска да е президент на БФС
Финансовият благодетел на ФК "Марица" Христо Христов...
на 24.04.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 20670
архив
Пиян клиент чете сметката в ресторанта:2 водки – 2.60салата – 1.30ако мине – 2.504 бири – 3.60Вика келнера:– Какво е това “ако мине”?– Е, не мина…
няма нови новини
Днес: 138
hot
най-четени новини в момента
сега
2399
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Влюбеният шеф Манчев глези новата си жена с див лаврак за 1000 лв. на пир край морския бряг
x
Ето защо се надебелява, ако пропуснем вечерята
x