МЪЛНИЯ В ПИК! Премиерът Борисов поиска и прие оставката на министър Бисер Петков (ОБНОВЕНА)

Политика

МЪЛНИЯ В ПИК! Премиерът Борисов поиска и прие оставката на министър Бисер Петков (ОБНОВЕНА)

104307
на 29.11.2019
МЪЛНИЯ В ПИК! Премиерът Борисов поиска и прие оставката на министър Бисер Петков (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

препоръчано

Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания.

Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.

Около министър напоследък не е имало гръмки скандали, след като стана ясно, че Стратегия за детето, около която имаше недоволство, няма да се приема. 

Последната публична изява на Петков бе вчера и той обясни, че не е реалистично от 1 януари да има нов режим за изплащането на болничните. Това той каза социалният министър Бисер Петков след заседание на парламентарната комисия по бюджет.

„Времето е твърде малко да се намери работещо решение до края на годината“, коментира министърът по повод продължаващите дебати и спорове за изплащането на дните болнични.

С 15% се очаква да бъдат повишени заплатите на социалните работници догодина, вместо с планираните 10%. Това реши също бюджетната комисия в парламента, която гласува текстовете от бюджета на второ четене. Те предвиждат допълнителни 5 млн. лв. за възнагражденията на заетите в структурите на Агенцията за социално подпомагане.

Социалният министър Бисер Петков се ангажира, ако бъдат одобрени допълнително 5 млн. лева, те да бъдат целево насочени към Агенцията за социално подпомагане. Мнозинството и лично председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова демонстрираха съгласие и одобриха увеличението.

Решено беше допълнителните 5 милиона да се вземат от сумата за текущи трансфери и помощи за домакинства, като се пренасочат за социалните работници.

Преди ден „Подкрепа“ събра протест, на който синдикалистите настояха не първите 3, както е сега, а поне първите 5 дни от болничния да се поемат от работодателя. В момента работодателите изплащат първите 3 дни на 70% от стойността на дневния надник. Остатъкът от болничните се заплаща от НОИ.

Профсъюзите освен това настояват периодът от болничния, поет от работодателя, да се изплаща върху 100% от надника. Допълнителни искания са да отпаднат дължимите данъци за хората на минимална заплата, да се ограничи извънредният труд, да се актуализира ставката за нощен труд и да се прилага сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

Иначе социалното ведомство съобщи доста добри новини за догодина. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 250 лева. От 400 на 420 лева се увеличават осигуровките за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, решиха депутатите на второ четене в ресорнат комисия, като приеха Бюджетът на държавата за 2020 г., заедно с тези на Здравната каса и НОИ. Окончателното гласуване в пленарна зала ще бъде идния вторник.

Бисер Петков бе министър от квотата на ГЕРБ. 

Сподели:
Бомба x
Ето кои са най-често срещаните женски сексуални фантазии Ето кои са най-често срещаните женски сексуални фантазии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Проф. Ангелов с извънредно изказване от парламента: Какви са предложенията ви за НОЩ, щом не искате хирурзи? (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Проф. Ангелов с извънредно изказване от парламента: Какви са предложенията ви за НОЩ, щом не искате хирурзи? (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това