Вход
София
Времето в София 27 o C

МЪЛНИЯ В ПИК: Проф. Герджиков хвърли бомба пред медията ни: В момента собственик на "Левски" е Бойко Борисов (ОБНОВЕНА)

МЪЛНИЯ В ПИК: Проф. Герджиков хвърли бомба пред медията ни: В момента собственик на "Левски" е Бойко Борисов (ОБНОВЕНА)

на 13.05.2020
379284
0
МЪЛНИЯ В ПИК: Проф. Герджиков хвърли бомба пред медията ни: В момента собственик на "Левски" е Бойко Борисов (ОБНОВЕНА)
Автор: Асен Рашков
13.05.2020
0
379284

Професорът по търговско и гражданско право Огнян Герджиков даде ексклузивно интервю за агенция ПИК, в което коментира сагата с акциите на футболен клуб "Левски". Пред медията ни проф. Герджиков обясни, че ако джиросването на акциите на отбора е станало според всички разпоредби на законодателството, то в момента ценните книжа са притежание на Бойко Борисов.

"Премиерът Борисов във всеки един момент може да ги прехвърли на някой друг", обясни професорът по търговско право.

Интервю на АСЕН РАШКОВ

- Проф. Герджиков, какво се случва с акциите на Левски?

- Сутринта рано получих по вайбър един документ, подписан от Георги Попов, един от собствениците на Левски, в който документ пише, че въпросните акции се джиросват на някой друг. Такъв документ няма абсолютно никаква стойност. Това е удар във въздуха. Това е човек, който хабер си няма за какво става дума.

Акция се джиросва като върху самия купюр на акцията отзад на гърба се полага подписа на джиранта. Ако това е написано на хвърчащ лист, то няма никаква стойност.

Дали Васил Божков и Георги Попов са джиросали своите си акции по такъв начин, или по друг, аз хабер си нямам. Да предположим, че той (б.а. Божков) като по-умен може би го е направил както трябва и е положил своя подпис върху купюра на акцията, а една акция може да съдържа 5,10,50, 100 акции. 

Самото джиро може да бъде поименно, може да бъде и бланково. Той очевидно го е направил поименно на Бойко Борисов.

Нормалното е едно джиро да се предхожда от един договор между бъдещия джирант и джиратар. По силата на този договор правно-техническото средство за прехвърлянето вече е джирото. Такъв договор очевидно обаче няма.

Когато обаче се направи такова джиро, Бойко Борисов ще, не ще, защото джирото е едностранна сделка, той става титуляр на тези акции. Но както разбирам, той не ги иска. В такъв случай нищо не му пречи той да ги джироса или обратно на Васил Божков и Георги Попов, или на Тити Папазов, който е голям мераклия, както разбирам, или на когото намери за добре и да се отърве от тях.

- Искате да кажете, че ако собственикът на Левски Георги Попов е джиросал правилно акциите според българското законодателство, в момента собственик на "Левски" е Бойко Борисов?

- Да.

- Дори и той да не ги иска?

- Разбира се, това собственик на "Левски" е малко относително понятие, но то е намерило публичност така и се говори така. Собственик на "Левски" е самото акционерно дружество. Нека да приемем, че по този начин се изразяваме. Както е популярно. Собственик е Бойко Борисов, но той във всеки един следващ миг може да се "отърве" от тази собственост.

- Вие видяхте ли акциите, които бяха разпространени от компанията на Васил Божков? Там фигурираха и предходни джиросвания. Дали това са истинските акции на "Левски"?

- Не съм ги виждал. Може и да е така, не съм попадал на тези акции.

- Какви са опциите пред Бойко Борисов сега?

- Може да ги джироса отново на Георги Попов или да ги джироса на някой друг. Това са опциите.

- А ако премиерът не направи нищо, акциите на "Левски" си остават негови, така ли?

- Акциите си остават негови и той ще има решаващия глас в Общото събрание, защото там се гласува по брой акции. Но в крайна сметка трябва да се знае, че едно акционерно дружество се управлява от неговите оперативни органи, не от мажоритарни акционери. Не знам каква система на управление има "Левски", дали имат Управителен съвет и Надзорен съвет, или имат само Съвет на директорите, те са тези, които управляват дружеството. Веднъж в годината се събира Общото събрание, на което Общо събрание се прави отчет. Истинската сила е в тези, които са излъчили органите на оперативното управление.

- Може ли премиерът на България да притежава акции?

- Той няма право да бъде в органите на управление на дружеството, не може да бъде в Управителен съвет, Надзорен съвет, Съвет на директорите. Това е конфликт на интереси. Но да бъде един обикновен редови акционер принципно няма пречка.

- Тоест премиерът Борисов може да бъде мажоритарен собственик на "Левски"?

- За мажоритарен собственик е леко деликатен въпросът. Тук въпросът може да бъде спорен. Няма никакъв проблем да бъде обикновен акционер, но да бъде мажоритарен акционер това вече е малко деликатен въпрос и може да се тълкува, че не може да бъде, макар че според мен няма пречка.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 33
архив

Мъж се връща от лов. Жена му: – Ти къде беше? – Покемони да ловя! – Ами защо от теб смърди на джибри? – Е, на покемони ли да мирише...

няма нови новини
Днес: 257
hot
най-четени новини в момента
сега
2826
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
БОМБА В ПИК TV: Българи на крачка от създаването на лекарство срещу COVID-19! Първи в ЕС стартирахме изследване - медикаментът се казва "Ивермектин" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Орехът - суперхраната, която перфектно почиства кръвоносните съдове
x