Вход
София
Времето в София 4 o C

МЪЛНИЯ В ПИК TV: Гешев заговори за промени в Конституцията! Главният прокурор подхваща големите сделки, по 10-20 фирми на етапи (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 17
Починали: 8
Заразени: 359

МЪЛНИЯ В ПИК TV: Гешев заговори за промени в Конституцията! Главният прокурор подхваща големите сделки, по 10-20 фирми на етапи (ОБНОВЕНА)

на 20.02.2020
83331
0
МЪЛНИЯ В ПИК TV: Гешев заговори за промени в Конституцията! Главният прокурор подхваща големите сделки, по 10-20 фирми на етапи (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
20.02.2020
0
83331

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов изнесоха подробна информация за мощната акция, която тази сутрин блокира Благоевград. 

Както ПИК съобщи по-рано, тази сутрин жандармерия и полиция блокираха целия град, като най-голямо внимание е отделено на местната циганска махала. Жандармеристи с кучета вардят изходите и проверяват колите. 

"Имаме желание в края на годината резултатите в сегмента битова престъпност, да са много по-малки като обем на извършените в страната. Сигурни сме, че ще имаме успех. Убеден съм, че в началото на следващата година, битовата престъпност ще е спаднала. Това става с много работа и добра координация с местната власт. Кметовете са тези, които са най-близо до гражданите и познават хората. Работата на прокуратурата и МВР е да решаваме проблемите и да осигурим спокойствие и ред", каза Иван Гешев.

Акцията е обхванала и село Церово, а Иван Гешев сподели, че е останал очарован от селото. В момента резултатите се обработвали и ще бъдат съобщени на по-късен етап. 

"Казах го в Чирпан - цялата държава ще се изсипе в даденото място, където е извършено престъпление", закани се главният прокурор на републиката.

"Ще бъда пределно обран в отговора. Аз отговарям за прокуратурата. Въпросите за съда към г-н Лозан Панов, който отговаря за съда.

Моето разбиране е, че трябва да си решим собствените проблеми. Ние сме се насочили към нашите и държим да изграждаме мостове с другите институции. Не зависи всичко от прокуратурата, много неща зависят от съда, от МВР, от ДАНС. Гражданите очакват, че има справедливост. Трябва да се изграждат мостове, а не да се рушат", отговори Иван Гешев на въпрос на ПИК TV кога скандалният съдия Антон Миталов ще бъде отстранен.

"Не мога да отговоря и поема ангажименти за конкретни случай. Моят принципен ангажимент е, че ще бъда особено внимателен към всички случаи, казвам всички, по еднакъв начин, които бъдат установени в разпоредената от мен проверка за приватизационно престъпление.

За нас особено важно е не толкова гражданите да получат пълната информация, а всеки случай да се гледа поотделно - дали има данни за престъпление, за административни и всякакви други видове отговорност. Ще проверим дали се е произнесъл съдът. Всеки може да ме обвинява за всичко, моята работа е да действаме. С действията си ще покажем, че това, което правим, е правилно. С всяка стъпка ще става ясно, че тези хора, които говорят, се защитават по определен начин - това може да бъде доказано, че когато можем, работим и то се защитават чрез вас, медиите.

В този списък, то няма списък, ще бъде проверен целият процес. Длъжни сме да го направим и да затворим тази страница, дължим го на българските граждани. Приватизацията беше бандитска и криминална. Не, това са думите на българските граджани, това говорят хората и сме длъжни да направим всичко, което очакват хората. Казах, че не искам политиците да ми ръкопляскат, а да си вършат своята работа, включително и ако трябва да има промени в Конституцията. Почва се с най-големите активи. Вървим от най-големите сделки, ще се върви на етапи - по 10, по 20 фирми. Отделно прокуратурата ще направи анализ дали има повод за разследване. Това, което ще бъде направено в началото е да стане ясно каква е сметката на приватизационния процес, да стане ясно колко активи е имало и колко са влезли. Знам, че доста хора са нервни", коментира още Иван Гешев по темата за ревизията на приватизацията.

"Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1989 г. Отговорът дава тази бланка за криминална регистрация. Това означава, че лицето е осъдено на два пъти, а после си е прибрало трофея в касата като артефакт", заяви Гешев на въпрос на ПИК за намерената бланка в каса на Васил Божков, от която стана ясно, че той има две присъди - за незаконен хазарт и побой преди 1989 г. 

"Фалшиви новини и пропаганда. Хората си защитават нещата, които няй-вероятно са купили от иманяри и си складират ценностите в офисите. Ясно е, че ако бяха регистрирани и законно придобити, нямаше да са съхранявани по този начин", допълни главният прокурор за намерените в мазето на офиса на Божков в кашони, вестници и кутии старинни предмети на въпрос на ПИК заради обвиненията на фондация "Тракия", че разследващите изземват по неправилен начин артефактите.

"Единственото, което мога да гарантирам е, че документите вече са в Обединените арабски емирства и топката и при тях", завърши темата "Божков" главният прокурор.

В резултат на днешната акция има задържани 15 лица. Прибраните са от активния криминален контингент, уточни главният секретар на МВР. "Нека да приключим, че после излизат писания, че ги хванали, пък ги пуснали. Имаме нужда проведем беседи и допълнителни процесуални действия с тях, докладваме в прокуратурата и се предприемат действия. Могат да нарастнат и повече".

"В "Изипей" няма грабеж, опит за грабеж е това. Лице е влязло, задържано е, ще му бъде повдигнато обвинение за опит за грабеж. От тази нощ пак има опит за грабеж. Не знам какви са подбудите, но продавачът там не го е допуснал до касата", допълни Иванов.

"Вчера получих разпореждане от спецпрокуратурата, открита е бланка за криминалистическа регистрация на въпросния господин. Срокът на разпоредената в спешен порядък проверка е докрая на днешния ден. Би трябвало да има две такива бланки - едната трябва да е в СДВР, но е факт, че на другото място, където тя трябва да бъде, не е там. Ще си назнача по-подробна проверка, защото целта е да установим дали става въпрос за оригинална бланка, но данните...", разказа Ивайло Иванов за намерената бланка в каса на Васил Божков и разследването, което той разпореди вчера. Той увери, че докрая на деня, медиите и обществеността, ще бъдат запознати с резултатите от нея.

"За момента нямаме заподозрени, но рано или късно ще стигнем до извършителите. Най-вероятно има бивши или настоящи служители, които са оказали логистична подкрепа. Никога не забравяме престъпление. Вчера ми докладваха, имаме работа по един случай за убийство, станало през 2012 г.", отговори главсекът на МВР на въпроса докъде е стигнало разследването с обира на Митницата в Благоевград.

Вижте всички разкрития във видеото на живо от Благоевград на ПИК TV:

Главният прокурор Иван Гешев посети след акцията и колегите си в Окръжна прокуратура-Благоевград и Районна прокуратура-Благоевград:

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 32962
архив

Един мъж отива при врачка, а тя му казва:
– Вие сте женен, в заможно семейство с две деца.
– Грешите. Имам три деца.
– Вие грешите.

няма нови новини
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
сега
1926
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Правителството с важни решения за актуализацията на бюджета
x
ВНИМАНИЕ: Недоспиването увеличава риска от психични проблеми за децата
x