Над 10 000 ученици ще имат уроци в културни институции в страната - в музеи, галерии и театри

Животът днес

Над 10 000 ученици ще имат уроци в културни институции в страната - в музеи, галерии и театри

2285
на 14.10.2021
Над 10 000 ученици ще имат уроци в културни институции в страната - в музеи, галерии и театри
Автор:   ПИК

Над 10 000 ученици ще имат уроци в културни институции в страната, като музеи, галерии, театри и други. За целта Министерството на образованието и науката отпуска 486 000 лв. на 238 общински училища и още 75 000 лв. на 38 държавни.

препоръчано

Средствата са от Националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" за 2021 г. в частта ѝ за културните институции като образователна среда, съобщи пресцентърът на МОН.

С финансирането могат да се провеждат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователни предмети и теми, свързани с изкуства в музеи и галерии. Училищата могат да организират посещения на театрални постановки или на концерти (или представянето им в училище), свързани с конкретно учебно съдържание, срещи с актьори и музикални дейци.

Кандидатстването е само с един проект - за начален, за прогимназиален или за първи гимназиален етап до десети клас. Максималният размер на средствата за един проект е до 2500 лв.

По националната програма се организира и конкурс за най-добър урок в културните институции. Тази година той беше спечелен от преподавателката Васка Белчовска-Неделчева от Професионалната гимназия по селско стопанство "Никола Пушкаров" в Попово. Темата на нейния урок е културното наследство и бизнесът в града през първата половина на 20-и век - част от обучението по иновативния предмет "Зелена кариера и креативност" от разширената професионална подготовка на деветокласниците. На второ място в конкурса са Йорданка Сиракова и Боряна Ангелова от Основното училище "Яне Сандански" и Лора Христозова от Регионалния етнографски музей с урок във втори клас за традициите на кукерството, Баба Марта и Сирни Заговезни. Трети се класираха преподавателите от Средното училище "Христо Ботев" в Карнобат - Елена Янкова и Никола Петров, с интердисциплинарен урок по български език и литература, и по история и цивилизации за девети клас на тема "Българското възраждане", състоял се в Музея на котленските възрожденци, информират от МОН.

Сподели:
Бомба x
БЕЗ БРЪЧКИ: Нощни навици за по-красива и здрава кожа БЕЗ БРЪЧКИ: Нощни навици за по-красива и здрава кожа
ПИК TV x
ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 306
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това