Над 11 000 българчета от неделните училища в чужбина за първи път на тест по български език

Азия

Над 11 000 българчета от неделните училища в чужбина за първи път на тест по български език

1712
на 17.05.2021
Над 11 000 българчета от неделните училища в чужбина за първи път на тест по български език
Автор:   ПИК

11 246 деца от 1-и до 7-и клас в българските неделни училища в чужбина се явиха на първия по рода си тест по български език, който се проведе онлайн. Тази година външното оценяване за владеене на родния език е по желание, но от 2022 г. то ще е задължително за всички ученици от първи до девети клас включително.

препоръчано

Интересът към изпита беше голям и в него се включиха 341 училища от 39 държави, пише "Монитор". Сред учениците, които показа какво са усвоили по време на уроците си в неделните училища, е имало деца от български произход или от смесени бракове, родени в чужбина, които по желание на своите родители изучават техния език.

Най-масово са се включили българчетата в Украйна, Великобритания и Испания. Най-много тестове са попълнени от ученици във втори, първи и трети клас.

Изпитът се проведе в събота от 8 до 20 ч. българско време. Първи се включиха децата в Нова Зеландия и Ванкувър в Канада, последни попълниха теста малчуганите в САЩ и останалите части от Канада. Учениците решаваха задачи в електрона платформа, като всеки влизаше с уникален код.

Децата от първи до трети клас отговаряха на 15 въпроса в рамките на 30 минути. Двадесет задачи за 40 минути имаха учениците от четвърти до седми клас. По общото мнение на техните учители всички са се справили бързо и успешно.

Тестовете и платформата за изпита са разработени в рамките на националната програма “Роден език и култура зад граница“.

“Тестовите задачи ще направят диагностика до каква степен програмите и помагалата са адаптирани към възможностите на учениците и дали те се справят с работата в онлайн системата“, обясни директорът на дирекция “Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ Наталия Михалевска.

Резултатите няма да влияят на статута на неделното училище и няма да доведат до намаляване на финансирането му. Анализът им ще позволи да се вземат мерки за подобряване качеството на образованието, за актуализиране на учебните програми и помагала, за допълнителна квалификация на учителите и др. Ако дадено училище няма добри резултати, за него ще се направи специална програма, за да се засилят, ще се проследи и дали имат недостиг на учители, или на тях им липсва обучение по програмите.

Министерството на образованието и науката подпомага организационно, методически и финансово общо 376 неделни училища в 44 държави с 19 856 ученици от 1-и до 7-и клас.

Сподели:
Бомба x
5 продукта, с които да влезем бързо в перфектна форма за лятото 5 продукта, с които да влезем бързо в перфектна форма за лятото
ПИК TV x
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: В един и същ ресторант - Радев празнува рождения си ден с цигански оркестър, Узунов получава дебелия плик (ВИДЕО/СНИМКИ) РАЗКРИТИЕ НА ПИК: В един и същ ресторант - Радев празнува рождения си ден с цигански оркестър, Узунов получава дебелия плик (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 20
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това