Над 220 000 са безработните българи в края на 2020 г.

Животът днес

Над 220 000 са безработните българи в края на 2020 г.

1633
на 18.01.2021
Над 220 000 са безработните българи в края на 2020 г.
Автор:   ПИК

Спад в безработицата в края на годината отчетоха от Агенцията по заетостта, съобщи Нова телевизия.

препоръчано

През декември тя е била 6,7 процента и е най-ниската от месец май, когато приключи извънредното положение.

В края на 2020 г. над 220 000 са безработните българи, регистрирани в бюрата по труда. А само за изминалия месец новите регистрирани са над 32 000 души. В същото време е голям и броят на хората, които са си намерили работа.

В  средата на миналата годинa Анатоли Кръстев от Монтана решава да отвори нов обект, с който да разшири бизнеса си. Пандемията обаче леко обърква плановете му. „И се оказва, че е доста трудно. Изключително трудно, защото ние на първата вълна още строихме“, разказва той.

За мащабите на магазина му предвидил да наеме шестима души продавачи, но назначил само трима, а за да компенсира липсата смените поемат и той и жена му.

„Когато дойде вече кризата се оказа, че и трима човека са много, а пък има и доста наплив. Тоест сега може и много лесно да се намери персонал. Непрекъснато питат за работно място, търсим ли работници“, казва Анатоли.

В област Монтана безработицата през декември намалява спрямо предходния месец. Три месеца Бисерка била безработна. Сега е готова да получава по-малко пари ако дойде нова ковид вълна, но да запази работното си място.

„Три месеца бях вкъщи с две деца и беше много трудно. Новите ми работодатели обещаха, че няма да останем без работа, но и да не ни затварят магазина“, казва тя.

Засега Анатоли не предвижда нито да освобождава служители, нито да намалява заплатите им. Но е категоричен, че и няма да наема нови хора. Трудностите обаче засега му остават, защото разходите му текът, а и вноските в банките по кредитите го чакат всеки месец.

„Ние непрекъснато говорим с колеги от други дейности, от друг бизнес и много хора приключиха с бизнеса и ние вероятно ще сме едни от тези ако дойде трета вълна, което не искам да си го помислям даже“, казва той.

 

Сподели:
Бомба x
Ето ги шестте секс пози, които не кефят мъжете Ето ги шестте секс пози, които не кефят мъжете
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това