Вход
София
Времето в София 24 o C

Над 400 000 фирми със заявление за липса на дейност

Над 400 000 фирми със заявление за липса на дейност

на 30.06.2020
7130
0
Над 400 000 фирми със заявление за липса на дейност
Автор: ПИК
30.06.2020
0
7130

Над 400 000 фирми у нас са подали заявление за липса на дейност през последните три години. Това показват данни на Агенцията по вписванията, съобщава „Монитор“. През 2018 г. около 148 000 търговци са декларирали, че през 2017 г. не са извършвали дейност.

На следващата година декларациите са около 160 000 броя, в това число и тези на юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ). Към края на миналата седмица пък около 140 000 търговци са посочили, че не са упражнявали дейност през 2019 г. Въведеното през третия месец извънредно положение измести данъчните срокове, като фирмите получиха около 3 месеца гратис за декларациите си. Досега срокът за подаване на документи бе 31 март. Вече той е изместен на 30 юни, а публикуването на годишните финансови отчети се премести чак за 30 септември 2020 г. Освен основни данни на дружеството, трябва да се посочи актуална икономическа дейност, съгласно Класификацията на икономическите дейности, както и преобладаващата форма на собственост.

През годините процесът за деклариране на липсата на дейност бе значително улеснен. През 2018 г. бяха приети законови промени, с които декларациите вече се подават еднократно. Съгласно измененията, освободени от задължение да подават ежегодно декларация за липса на дейност са предприятията, които не са осъществявали дейност през 2019 г. или всяка следваща финансова година и са декларирали това обстоятелство в търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ с декларация по образец. Очаквано, най-много такива фирми без дейност има в по-големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас. Не е ясно обаче от кои сектори пристига най-голям брой заявления, понеже търговците обичайно посочват дейности, които са в най-различни сектори.

Само законният представител на фирмата може да подава заявления. Не се допуска лица, различни от законния представител на търговеца или на ЮЛНЦ, да подават заявление по образец Г3, или това е формулярът за неосъществена дейност. За това предупреждават от Агенцията по вписванията. От 2022 г. пък счетоводители също ще може да се явяват и да представят декларации, стига да имат нотариално заверено пълномощно. Често срещана грешка е, че подаваните декларции не са по посочения образец, утвърден от министъра на финансите. Той може да се намери на страницата на Търговския регистър и на регистъра на ЮЛНЦ.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 21973
архив

Иванчо пита дядо си:

- Дядо, кога се прави сребърна сватба?

- Когато ти посребреят косите.

- А, кога се прави златна сватба?

- Когато ти пожълтеят гащите.

няма нови новини
Днес: 188
hot
най-четени новини в момента
сега
4978
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов за скандалната завера на ДеБъ с Маджо: Христо Иванов не може да оправдае гузната си физиономия на записа. Ето я нашата армия - строи магистрали! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Астролог съветва: Чудесен ден да хапвате сладко, не предприемайте нищо ново
x