Над 6000 бежанци и мигранти влезоха от Македония в Сърбия

ЧАС ПИК

Над 6000 бежанци и мигранти влезоха от Македония в Сърбия

5605
на 24.08.2015
Над 6000 бежанци и мигранти влезоха от Македония в Сърбия
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

По обяд в неделя над 6000 бежанци и мигранти са влезели от Македония в Сърбия. Това заяви президентът на Червения кръст в Прешево Амет Алими. За посрещането на мигрантите край граничното селище Миратовац са разпънати осем големи шатри на ООН. На бежанците са осигурени храни, вода и подслон. Алими казва, че хуманитарните работници са работили цяла нощ, за да посрещнат мигрантите.

препоръчано

Хората са видимо изтощени, а много са поискали и медицинска помощ. Сред тях има много бременни жени и деца. След като получават помощ, мигрантите са транспортирани до Прешево, където полицията им издава документи и им помага да се качат на автобуси до границата с Унгария.
На територията на Сърбия при македонската граница е изграден лагер за 1000 души, в който са настанени 4000 души, но сръбските власти предприемат действия за построяването на още подслони.

В неделя сутринта сръбският министър на отбраната Братислав Гашич е посетил мигрантите край Миратовац. Той е обещал скоро там да пристигнат медици от Ниш. В лагера са издигнати девет големи шатри, които са предоставени от руско-сръбския хуманитарен център в Ниш, има и много опънати палатки, които са собственост на бежанците. Край лагера са разположени полицаи и военна техника, но засега няма регистрирани инциденти.

В продължение на няколко дни мигрантите бяха възпрепятствани да продължат пътуването си към ЕС и първата страна членка по пътя им – Унгария. Те можаха да продължат след сблъсъците, които избухнаха в събота и петък с македонската полиция, която се опита да ги спре да влязат в Македония от Гърция.

Бежанците бягат от дългогодишните конфликти в родините си, а Сирия, Афганистан, Еритрея и Нигерия са основните страни източници на нелегални мигранти. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 29
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК