Вход
София
Времето в София 20 o C

Назад във времето: Роден учен разказва как България е била водеща в областта на биомеханиката и атропоморфната роботика през 70-те година на миналия век

Назад във времето: Роден учен разказва как България е била водеща в областта на биомеханиката и атропоморфната роботика през 70-те година на миналия век

на 18.01.2020
7702
3
Назад във времето: Роден учен разказва как България е била водеща в областта на биомеханиката и атропоморфната роботика през 70-те година на миналия век
Автор: ПИК
18.01.2020
3
7702

Проф. Евгени Дюкенджиев е човекът, който връща надеждата към развитието на роботиката и биониката у нас. Той е българинът, който създава фантастични изобретения преди половин век, а с тях лекува живота на хората по цял свят, разказва БТВ.

За стотици хора таланта и мечтите на българския учен се превръщат в надежда да бъдат част от света по един нов начин. За някои от тях -  втори шанс да могат да ходят, да танцуват, да изкачват върхове, да свирят на инструменти.

 „Аз не мога да ви излекувам. Аз мога да намаля патологията и да направя живота ви малко по-приятен“, обича да казва професорът.

Той обяснява, че искал в перспектива да моделира човека и затова решава да учи инженерство. Въпреки че годините са тежки, той успява да се дипломира като машинен инженер, математик и бионик с профил биомеханика и роботика.

Не след дълго мечите му започват една по една да се превръщат в реалност. През 1977 година той създава първите български биометрични протези за ръце, които се управляват със силата на ума.

Дюкенджиев обяснява, че страната ни е била водеща в областта на биомеханиката и атропомофрната роботика.

 „Това беше през 1981-1985 година. Бяхме 7 години пред американците, 5 години пред японците – факт“, подчерта той.

Дълго време проф. Дюкенджиев работи като научен сътрудник в БАН. Докато е там той създава още няколко изобретения – монтажен робот, служещ за сглобяване на взриватели, крачещ мотокар, бионичен модел на гръбначния стълб и други.

През 2028 година антропоформен робот ще управлява луноходa, който Русия ще достави на естествения спътник на Земята с помощта на автоматичната междупланетна станция „Луна-29".  В България подобни разработки има още от 80-те години. Част от тях са изнасяни и за чужбина.

Покана да защити докторската си дисертация получава от един от най-добрите в света на ортопедия и хирургията - д-р Виктор Калнберз, направил апарати за удължаване на кости, първата операция за присаждане на млечни жлези на мъжкия полов орган и първата операция в СССР за смяна на пол.

 „Той беше идвал в България и ме познаваше като млад учен и имам покани да защитя докторска дисертация, като при последното ни виждане пита ме каква научна работа имам, какво правя“, разказва проф. Дюкенджиев. Така през 1991 г. той става доктор по техническите науки в областта на биомеханиката. След това заминава за Рига, Латвия.

Там, а не в България сбъдва и най-голямата си мечта - установява специалност бионика и протезиране. Обучава специалисти от цялата страна. Помага на стотици деца. Създава за първи път в света теория и методика за абилитация в домашни условия. В Латвия той разработва и бионични стелки, за които през 2004 г. е удостоен с кристален глобус от Световната организация за протезиране.

Разработва и система за описание на света. Изданието е пуснато на руски и английски. Именно заради тази система получава благословение от Римския папа.

В Рига се запознава и със сегашната си съпруга, която също е учен в областта. С нея имат и дъщеря, която върви по стъпките им.

След 20 години работа в Рига,  той се завръща със семейството си в България. Живеят в Горна Оряховица, където днес имат лаборатория за атипично протезиране. В България продължава да помага на стотици хора. Проф. Дюкенджиев казва, че приема всеки един свой пациент с огромна любов. Има нови идеи за разработки и усъвършенстване на сегашните си методи за лечение. Казва, че му се иска денонощието да е повече от 24 часа, за да може да помага повече.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 11566
архив

Мъжете обичат да комуникират с изключително умни жени, обаче се влюбват, купонясват и спят главно с останалите...

няма нови новини
Днес: 194
hot
най-четени новини в момента
сега
3337
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Голяма трагедия в семейството на Татяна Лолова - рак погуби племенницата на актрисата
x
Мъжете от тези 4 зодии са най-подходящи за съпрузи
x