Вход
София
Времето в София 10 o C

Най-голямата плаваща вятърна ферма ще бъде построена край Шотландия

Най-голямата плаваща вятърна ферма ще бъде построена край Шотландия

на 16.05.2016
2215
0
Най-голямата плаваща вятърна ферма ще бъде построена край Шотландия
Автор: ПИК
16.05.2016
0
2215

Най-голямата плаваща вятърна ферма в света ще бъде построена край бреговете на Шотландия, пише в. "Гардиън". Норвежката компания „Статойл“, чиято собственост ще е фермата, днес получи разрешение за наем на морското дъно.

Петте големи вятърни 6MW турбини „Hywind“ трябва да бъдат поставени до края на 2017 г. До сега компанията е собственик на една подобна турбина край норвежките брегове. Иновативните плаващи турбини са предпочитани при строежа на вятърни ферми, тъй като са значително по-лесни за поставяне.

Стандартните турбини, които се прикрепват към морското дъно, са по-скъпи, най-вече при поставяне на дълбочина от над 40 м. Въпреки това за момента повечето крайбрежни турбини са именно такива. Преимущество на плаващите устройства обаче е това, че те могат да бъдат поставяне по-навътре в моретата и океаните, където и ветровете са по-силно.

Към момента по света има повече от 40 проекта, включващи плаващи турбини, които са на различен етап от осъществяването си. Вятърната ферма ще плава на повече от 27 километра от шотландските брегове. Основата на всяка турбина е съставена от стоманени тръби и баласта, които са привързани към морското дъно.

Повече от 90% от офшорните инсталации за вятърна енергия се намират в Северна Европа, като Великобритания има най-много от тях. Въпреки това офшорното добиване на вятърна енергия нараства и в държави като Германия, Япония, Китай и САЩ. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33295
архив

Влиза съвременна БГ мама в магазин за плодове и зеленчуци:
– Извинете, този морков генномодифициран ли е?
Продавачът:
– Защо се интересувате?
Морковът:
– Да, наистина, защо се интересувате?

x
САМО В ПИК TV: Моделка на Божков роди тайно от софийски топ ерген
x
Социолози определиха идеалната възраст за щастлив брак
x