Най-кървавите войни в историята в сензационна поредица 

КУЛТУРА

Най-кървавите войни в историята в сензационна поредица 

4800
на 01.04.2021
Най-кървавите войни в историята в сензационна поредица 
Автор:   ПИК

От зората на цивилизацията хората воюват – за територия, за власт, за ресурси, за слава, идеи, вяра. От Херодот, през Сун Дзъ и Макиавели, до Карл фон Клаузевиц и Базил Лидъл Харт великите умове на всяка епоха неуморно търсят разковничето за успешната война. А то е скрито в правилния прочит на историята. Тя се пише от победителите и увенчава имената им – Ханибал, Александър Македонски, Наполеон... и заедно с тях в аналите остават сведенията за знаменателните им битки и сражения. Някои са легендарни – шепа хора разгромяват многочислена армия; други са поучителни – цяла война е изгубена заради фатално забавяне; трети са въпрос на шанс – брилянтна стратегия отстъпва пред обикновена хитрост.

препоръчано

Именно на тези славни пълководци и техните подвизи е посветена вълнуващата поредица „История на войните“. Тя се разпространява с логото на издателство „Милениум“, а началото ѝ е дадено през 2015 г. от историците Александър Стоянов, Георги Марков и Юлиян Недев. По-късно към авторите се присъединяват и специалистите Алесандро Барберо, Ростислав Ботев и Крум Златков. Серията вече разполага с цели 13 заглавия, които изследват паметни сблъсъци, състояли се от древността до края на миналия век: „Походът на Александър“, „Наполеон – възход и погром“, „Тридесетгодишната война“, „Гръко-персийските войни“, „Войните на Цезар“, „Втората световна война. Битките за Харков“, „Великата северна война. Триумфът на Петър І“, „Ханибал срещу Рим“, „Балканските войни на българската армия“, „Ерата на викингите“, „Войната за испанското наследство“, „Денят на варварите: 9 август 378 г.“.

Интерес у читателите предизиква и най-новият, 13-и том от колекцията, който прави подробен обзор на „Виетнамската война“ – най-мащабният въоръжен конфликт в епохата на Студената война, олицетворение на блоковото противопоставяне след Втората световна война. Тя се води между САЩ и току-що обединилия се Виетнам, а действието се развива във втората половина на XX век. Фаталният погром на Щатите слага отпечатък върху цяло едно поколение американци, предизвиква полемики в общественото пространство и до днес, присъства в изкуството и публицистиката.

Всички издания от поредицата „История на войните“ са придружени с богат снимков и илюстративен материал, карти на сраженията, графични таблици с любопитна и допълнителна информация. Четивата са подходящи както за специалисти, така и за начинаещи любители историци, които желаят да обогатят общата си култура.

Скоро предстои към колекцията да бъде добавен и 14-и том, посветен на „Седемгодишната война“ (1756-1763), в която се преплитат два големи конфликта между най-големите европейски държави. Военните действия обаче обхващат териториите на пет континента, а последиците от нея поставят началото на един нов, прагматичен и подвластен на финансовата мощ свят – този на колониалните империи, който продължава да съществува чак до миналия век.

Сподели:
Бомба x
Ето кои са най-често срещаните женски сексуални фантазии Ето кои са най-често срещаните женски сексуални фантазии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Проф. Ангелов с извънредно изказване от парламента: Какви са предложенията ви за НОЩ, щом не искате хирурзи? (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Проф. Ангелов с извънредно изказване от парламента: Какви са предложенията ви за НОЩ, щом не искате хирурзи? (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 315
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това