Най-малко 70 души са убити при нападение на тежко въоръжена банда в Хаити

СВЕТЪТ ДНЕС

Най-малко 70 души са убити при нападение на тежко въоръжена банда в Хаити

10399
преди 5 часа
Най-малко 70 души са убити при нападение на тежко въоръжена банда в Хаити
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Броят на жертвите, загинали при бруталното нападение на тежко въоръжени банди срещу малък град в централната част на Хаити тази седмица, нарасна до най-малко 70 души, съобщи в петък (4 октомври) Службата на ООН за правата на човека, предава France24, цитиран от "Фокус".

препоръчано

"След нападение в четвъртък (3 отомври) в региона Артибонит по улиците на Понт Сонде са разхвърляни тела, много от които са убити с изстрел в главата", съобщава Бертиде Харас, говорител на Комисията за диалог, помирение и информираност за спасяване на Артибонит, пред радиостанция Magik 9.

По първоначални оценки броят на убитите е 20 души, но активисти и правителствени служители постепенно достигат до районите на града и откриват още тела. Сред жертвите са млада майка, новороденото ѝ бебе и акушерка, разказва Херас.

"Ужасени сме от бандитските нападения в четвъртък", се посочва в изявление на Службата на комисаря по правата на човека на ООН.

В него се посочва, че сред убитите са 10 жени и три бебета, а най-малко 16 други са тежко ранени, включително двама членове на бандата, ударени по време на размяна на удари с полицията.

Службата съобщи, че членовете на бандата са подпалили най-малко 45 къщи и 34 автомобила.

Мотивът за това, което е едно от най-големите кланета в централния регион през последните години, остава неясен. Подобни нападения се случват в столицата Порт о Пренс, 80 % от която се контролира от банди, и обикновено са свързани с войни за територии, при които членове на банди атакуват цивилни в райони, контролирани от съперници. Но Понт Сонде се смята за част от територията на бандата Gran Grif.

Според доклад на ООН бандата е създадена, след като бившият хаитянски законодател Профан Виктор започва да въоръжава млади мъже в района, за да осигури избирането си и контрола над региона Артибонит преди близо десетилетие.

Миналия месец САЩ наложиха санкции както на Виктор, така и на лидера на Gran Grif, Луксон Елан.

Бандата е нападнала Понт Сонде преди зазоряване в четвъртък и не е срещнала особена съпротива, твърди Херас, макар че според нея, противно на някои съобщения, полицаите са се опитали да отблъснат бандата.

"Бандата имаше пълен контрол над района", посочва Херас.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да внимават със спечелените пари, Ракът и Лъвът рискува с изневерите САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да внимават със спечелените пари, Ракът и Лъвът рискува с изневерите
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Проф. Мермерски хвърли бомба за възможна сглобка след вота: Ако Тръмп спечели изборите, много по-възможна става коалиция между ГЕРБ и... (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Проф. Мермерски хвърли бомба за възможна сглобка след вота: Ако Тръмп спечели изборите, много по-възможна става коалиция между ГЕРБ и... (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК