НАЙ-ПОСЛЕ! Прокуратурата погна Стойчо Кацаров заради бума на ковид сред децата и ръста на смъртни случаи на заразени българи

Акценти

НАЙ-ПОСЛЕ! Прокуратурата погна Стойчо Кацаров заради бума на ковид сред децата и ръста на смъртни случаи на заразени българи

195306
на 08.10.2021
НАЙ-ПОСЛЕ! Прокуратурата погна Стойчо Кацаров заради бума на ковид сред децата и ръста на смъртни случаи на заразени българи
Автор:   ПИК

Прокуратурата най-сетне погна служебния министър Стойчо Кацаров и изиска информация как е уредено лечението и тестването на децата, болни от Ковид-19, и какъв е контролът на противоепидемичните мерки. Примината е бумът на заразени с коронавирус сред децата, както и няколко случая на починали малолетни, включително без заболявания.

препоръчано

Смъртността в страната също остава изключително висока и сме на първо място вече повече от месец по починали с коронавирус, докато другите европейски страни разхлабват или изцяло свалят мерките. 

Причината е, значителното увеличаване заболеваемостта от Ковид-19 във възрастовата група 0-19 години, Върховна административна прокуратура (ВАП) изиска информация от служебния министър на здравеопазването има ли разписани правила за прием на деца с коронавирусна инфекция в болници и регламентирано ли е прилагането на щадящи тестове в детски колективи. 

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата за опазване на законността и в защита на обществения интерес  (чл. 127, т. 5, т. 6 от Конституцията, както и  чл. 145, ал. 1, т. 1 - 6 от ЗСВ), ВАП предлага на служебния здравен министър да прецени предприемане на действия, свързани с организацията и ефективността на контрола на изпълнението и неизпълнението на заповеди за вече въведени противоепидемични мерки, в рамките на правомощията му, с цел ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция и правилно, адекватно и своевременно лечение на заболелите.

Въз основа на необходимост от получаване на точна и актуална информация, която да послужи при преценка на законосъобразност на актове или действие/бездействие по реда на надзора за законност, ВАП поиска от служебния здравен министър и информация налице ли е заповед за контрол на ваксинационния процес - какво гласи тя и дали се изпълнява, респективно за констатирани нарушения и мерки за отстраняването им, както и за „издаване“ на сертификати, без да е извършена ваксинация. Има ли регламентация в случай на „пробив на ваксината“, дали това се изследва и по какъв ред.

Служебният министър на здравеопазването следва да изпрати информация и има ли акт за проверка на лица с ваксинационен сертификат (дали имат реално поставени ваксини) и как се регламентира това. Следва да се изясни и издаван ли е регламент за контрол по отношение на лабораториите, които правят тестове за коронавирус.

Служебният здравен министър следва да изпрати и информация дали се урежда извършване на анализ на причините на високата смъртност на заболели с коронавирусна инфекция у нас и търсят ли се възможности за промяна на тази тенденция, а така също и дали са регламентирани медицински практики за лечение и прием в болници. 

Министерство на здравеопазването следва да изпрати информация до ВАП в кратък срок.

 

Сподели:
Бомба x
БЕЗ БРЪЧКИ: Нощни навици за по-красива и здрава кожа БЕЗ БРЪЧКИ: Нощни навици за по-красива и здрава кожа
ПИК TV x
ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 298
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това