Наклонената кула в Пиза навършва 850 години

Европа

Наклонената кула в Пиза навършва 850 години

5416
на 09.08.2023
Наклонената кула в Пиза навършва 850 години
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

На 9-и август 1173-а година е поставен първият камък на камбанарията, превърнала се в световен символ за Пиза и за Италия не само заради красивата си архитектура, но и за това, че след построяването ѝ започва да се накланя.

препоръчано

Сега тя бележи своя 850-годишен рожден ден в целия си блясък, спасена след сложните инженернo-геотехнически дейности под ръководството на инженер Микеле Ямиолковски – професор от университета в Торино.

Тържествата започват преди обед начело с кмета на Пиза Микеле Конти под камбанения звън на кулата точно в 12 часа местно време.

От 20:30 ч. до полунощ достъпът до паметниците на площада „Piazza dei miracoli” ще е безплатен с изключение на Кулата, от съображения за безопасност.

Тя ще бъде огрята с логото на 850-а ѝ годишнина.

Безплатен концерт за всички присъстващи на така наречената "поляна на чудесата“ край нея ще изнесе иранският пианист Рамин Бахрами.

Културните събития ще продължат до 9 август 2024 година.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО) Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО)
ново
Днес: 97
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК