Намалява броят на хората, които купуват стаж за пенсиониране

Икономика

Намалява броят на хората, които купуват стаж за пенсиониране

19341
на 11.07.2024
Намалява броят на хората, които купуват стаж за пенсиониране
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Намалява броят на хората, които закупуват недостигащ стаж за пенсиониране, сочи статистиката на Националният осигурителен институт. За първото тримесечие на тази година стаж са купили 234 ма души, докато за същият период на миналата година, откупилите липсващ стаж са 337.

препоръчано

Малко над 4,4 милиона лева са платили от януари до март кандидат-пенсионери за липсващ стаж, а средно закупените месеци са 23.

Законодателството позволява до 5 години да бъдат откупени, за да се пенсионира човек, който е навършил възрастта за пенсиониране. Вноската за всеки недостигащ месец стаж е 19.8% от минималния осигурителен доход, който от началото на тази година е 933 лева. Тоест почти 185 лева месечно са необходими за целта. За цяла година разходът би бил 2127 лева, а за 5 години липсващ стаж - над 11 000 лева.

През цялата 2023 година 4707 кандидат-пенсионери са закупили стаж. Платените средства към НОИ са почти 33 милиона лева.

През 2022 това са направили 4093 души, които са внесли 24 400 000 лева.

Това е така, защото през 2023 минималният осигурителен доход от януари до август беше 710 лева, а след това - до декември - 780 лева.

Със следващото увеличение на минималната заплата, съответно на минималния доход за осигуряване, отново ще се повиши и цената на липсващите месеци стаж.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите
ПИК TV x
Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО) Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО)
ново
Днес: 114
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК