Вход
София
Времето в София 10 o C

Нанков с новини за Перник - ето кога приключват ремонтите на пречиствателната станция. Няма да има воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище

Нанков с новини за Перник - ето кога приключват ремонтите на пречиствателната станция. Няма да има воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище

на 31.12.2019
14346
22
Нанков с новини за Перник - ето кога приключват ремонтите на пречиствателната станция. Няма да има воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище
Автор: ПИК
31.12.2019
22
14346

Аварийният ремонт на старата пречиствателна станция и водопреносната мрежа в Перник се очаква да приключат до 2 месеца.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Перник.

Ще бъдат изградени нови утаители, нови помпи и нова връзка между старата и новата пречиствателна станция.

„Министерският съвет вече отпусна средства за цялостна реконструкция, за да може да гарантираме на перничани, че дори при мъртъв обем на язовир „Студена“, водата ще има всички необходими качества за питейно-битово водоснабдяване“, обясни заместник - министър Нанков.

Той подчерта, че аварийният ремонт на пречиствателната станция е продължение на ремонта, започнал преди една година. Със средства от Световната банка са били подменени филтрите на утаителите. Голяма част от предприетите действия са били предвидени да бъдат извършени по големия проект, финансиран с европейски средства, но сега тези дейности ще бъдат извадени от проекта и ще се направят аварийно, за да може перничани да имат подменена ВиК инфраструктура в спешен порядък.

„Батановският водопровод“ също ще бъде изключен от големия проект и ще бъде финансиран с отпуснатите 35 млн. лева от правителството.

ВиК – Перник трябва да спази ангажиментите си и големият проект - за 120 млн. лева, да бъде реализиран до 2 години, стана ясно от думите на Нанков. След изпълнението му Перник и Радомир ще имат изцяло нови водопроводи, канализация и пречиствателни станции за питейни води. Балансът на водните количества в язовира е ангажимент на други институции, уточни още заместник – регионалният министър.

Той призова община Перник максимално бързо да възложи дейностите, начертани в аварийния план за излизане от кризата и да се помисли за по-оптимален режим, защото след първоначално въведения вариант на двукратно спиране на водата, авариите по и без това остарялата ВиК инфраструктура на града са се удвоили.

„Едновременно с всички предприети действия по аварийния ремонт, се търсят и нови водоизточници по „Витошкия водосбор“ към язовир „Студена“, допълни Николай Нанков. Той уточни още, че направеният ремонт на стената на язовира е имал за цел да гарантира съществуването му и неговата безопасна експлоатация. По думите му ремонтът е направен изключително качествено при спазване на всички правила и стандарти.

По повод предупреждението за намалени водни количества в язовир „Бебреш“, който водоснабдява Ботевград, заместник - министър Нанков подчерта, че към момента няма непосредствена опасност от режим на водата в града и в язовира има вода за около 120 дни, дори без никакъв нов приток. Ситуацията се следи всекидневно от компетентните институции и вече е начертан план за действие, каза Нанков.

Няма опасност от въвеждане на воден режим в Шумен и Търговище. Водата в язовир „Тича“ е достатъчна поне за 10 месеца, показват разчетите на ВиК оператора. Проблемът е в неремонтирания повече от 50 години водопровод към двата града.

Заместник - министърът съобщи, че ремонтът му е включен в големия воден проект, финансиран с европейски средства и се очаква да се реализира 2020-2021 година.

Общо за страната загубите на вода заради остарялата ВиК инфраструктура са средно 59%.

В сегашния програмен период 2 млрд лева европейско финансиране са насочени основно към питейно-битовото водоснабдяване – обновяване на водопроводната инфраструктура и ремонт на пречиствателни станции за питейни води, допълни заместник-министър Нанков.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34298
архив

Полицай спира автомобил: – Добър ден, капитан Иванов, 20 лева глоба! – Ама как 20 лева, какво съм направил? – попитал учудено водачът. – Абе, децата ми няма да умират от глад, докато направиш нещо!!

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ПРОБИВ: Малки дози аспирин на ден могат драстично да намалят тежките случаи на коронавирус
x