НАПРЕЖЕНИЕТО ЕСКАЛИРА! Земеделци: Искаме главата на Вътев, протестите продължават (СНИМКИ)

Епицентър

НАПРЕЖЕНИЕТО ЕСКАЛИРА! Земеделци: Искаме главата на Вътев, протестите продължават (СНИМКИ)

97939
на 10.02.2024
НАПРЕЖЕНИЕТО ЕСКАЛИРА! Земеделци: Искаме главата на Вътев, протестите продължават (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Free Bet Бонус за специалистите в Спортните Залози на efbet.com (18+)

Инициативният комитет, включващ 26 браншови организации от сектор "Земеделие", не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството на Република България и няколко земеделски организации. Затова на 13 февруари протестите за спасяване на българското земеделие продължават!

препоръчано

Това се казва в документ, разпространен до медиите, част от които според хората в бранша тенденциозно спускат информационна пелена.

Ето какво още се казва в документа:

Настояваме за адекватна политика в сектора, която да защитава интереса на всички браншове и за незабавна оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев заради несправянето с проблемите на земеделието в България и целенасоченото разделение и противопоставяне на неправителствените организации!

По време на срещите в МС нито една от организациите от Инициативния комитет не бе допусната на масата на преговорите да защити членуващите в нея земеделски производители.

Не сме съгласни шепа браншовици да представят, да поемат ангажименти и да  подписват споразумение от името и за сметка на целия сектор. Протестите за оставката на министъра на земеделието останаха скрити в голяма част от медиите. Сблъскахме се с пропагандиране и вменяване в обществото, че исканията ни са политически, а действията ни бяха определени като „неадекватни“. Бяха регистрирани опити за всяване на страх от органите на реда към българските фермери на различни места в страната. 

Няма да позволим да бъдат провалени дългогодишните усилия на всички земеделски производители за развитие на българското земеделие и продоволствена сигурност!

Протестите продължават:

-       Северен Централен район

„Земеделските производители, които са на пътищата, са неудовлетворени от политиката, провеждана в сектора, и настояват за оставката на министъра. Фермерите имат нужда от дългосрочна визия, от адекватна подкрепа в точното време, защото голяма част от сектор Животновъдство ще бъде ликвидиран в следствие на водената в настоящия момент политика“, заяви земеделски производител от района.

-       Югоизточен район

„Докато не бъдат удовлетворени исканията ни, протестите няма да спрат. Тези средства, които предлага правителството, не са достатъчни и няма да покрият загубите ни дори частично. Има стопани, които вървят към фалит. Ще отделим ресурс, хора и машини, за да продължим да преследваме целите си и от понеделник отново на главен път Елхово – ГКПП Лесово“, сподели Николай Димов, земеделец, животновъд и зам.-председател на УС на АЗПБ.

-       Югозападен район

„Имаме точка за протест в град Сапарева баня на главен път Самоков-Дупница и в  Кюстендил на изхода посока София. В Благоевград сме на полигона, като затворихме АМ “Струма” и главен път Е79 в продължение на 1 час. Изходът към Кулата също бе затворен за кратко. За понеделник разписваме отново същите протестни точки“, споделя Юлия Коюнджийска, животновъд и зам.-председател на УС на „Обединени български животновъди“.

-       Североизточен район

„В 4 основни точки се провеждат и протестите на производителите от Варненска област. Това са две места по пътя Варна-Бургас, разклона на с. Градинарово на пътя Провадия – Дългопол и в района на местността „Чудните скали“ на път Провадия-Айтос. Пътищата се затварят с искането за оставката на министър Вътев. Не трябва да разделяме бранша, настояваме за урегулиране на пазара, за да можем да оцелеем“, коментира Иван Иванов, зърнопроизводител от Ветрино, обл. Варна.

-       Северозападен район

От началото на протестите животновъди от Северозападна България и представители на „Съюз на говедовъдите в България“ с над 30 трактора и друга тежка техника блокираха двата пътя : Видин - Арчар - Монтана и Видин - Лом – Русе.

 Представители на Инициативният комитет, включващ 26 браншови организации, ще проведат пресконференция в понеделник – 12.02.2024 г., от 11 часа в Национален пресклуб на БТА. На нея ще бъде представена декларация с подробните искания на Инициативния комитет, както и на тези организации, които постоянно се присъединяват към несъгласните с водената политика в сектор "Земеделие".

Инициативният комитет призовава всички земеделски производители, които не са съгласни с прилаганата политика в сектора, както и от постигнатите псевдодоговорености с шепа подбрани хора и настояват за оставката на министър Вътев, да продължат протестите по места от понеделник и да излязат на мащабен протест във вторник – 13.02.2024 г. пред сградата на Министерски съвет в София.

Инициативен комитет:

 “Обединени български животновъди“
 Председател Бойко Синапов

„Съюз на говедовъдите в България“
 Председател Димитър Зоров

Национална асоциация на оранжерийните производители
Председател Велин Георгиев

„Асоциация на земеделските производители в България“
Председател  Венцислав Върбанов

Национален съюз на градинарите в България,
Председател Мариана Милтенова

Асоциация на млекопреработвателите в България,
Председател Димитър Зоров

Национална био асоциация,
Председател Слави Трифонов

Професионална асоциация на розопроизводителите в България,
Председател Христо Николов

Българска оризова асоциация,
Председател Георги Видолов

„Асоциация на българските биволовъди“
Председател Мария Степанчева

„Съюз на животновъдите в България“
Председател г-жа Пенка Христова

Сдружение “Развъдна асоциация на българските породи говеда – родопско късорого, българско родопско и искърско говедо“
Председател д-р Иван Механджийски

Сдружение „Развъдна асоциация на аборигенни породи овце от Западна България" Председател Цветомир Христов

"Земеделски стопани"
Председател Юлия Коюнджийска

Животновъдно сдружение "Старият Балкан"
Председател Дарина Шишкова

Сдружение "Асоциация на животновъдите в региона Странджа-Сакар"
Председател Христо Николов

"Развъдна организация за автохтонни породи овце в България"
Председател Дарина Шишкова

„Българска национална организация на зооинжинерите за развъждане на породите селскостопански животни“
Председател Бойко Синапов

"Асоциация за развъждане на Среднородопска, Каракачанска, Родопски цигай овце и Каракачански кон - Смолян"
Председател проф. д-р Цонка Оджакова – Копчева

Сдружение "Организация за развъждане на цигайски, романовски и местни породи овце в Република България"
Председател Младен Колев

СНЦ "Сдружение за развъждане и отглеждане на млечни овце"
Председател Димитър Добрев

Асоциацията на овощарите в България,
Председател Живка Гроздева

Националният съюз на земеделските кооперации в България,
Председател Николай Момчилов

Асоциация за развъждане на черношареното говедо в България,
Председател Димитър Шопов

Организация на млекопроизводители Ривър Милк,
Председател Петър Карадамянов

Национален браншови пчеларски съюз,
Зам.-председател Сребрин Илиев

10.02.2024 г.                                                                                                        София

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО)
ново
Днес: 91
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК