НАПРЕЖЕНИЕ: Заведенията на нож срещу Кокорчо - заковаха го с неудобен въпрос
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Заяли са се нашия бранш. По-голяма част от него работи на светло и това е благодарение на ДДС от 9%. Откъде дойде тази дума изсветляване? Това каза от ефира на Би Ти Ви председателят Сдружението на заведенията в България - Емил Коларов, обяснявайки защо от браншна са твърдо против намеренията на Асен Василев да се вдигне ДДС-то им отново на 20%.
Коларов призна, че преди кризата с COVID-19, в бранша е имало 130 000 назначени човека на работа, а сега те са 89 000. По думите му, това се усещало от всеки, който влезе в заведение.
"На всичките цени, които растат нагоре в последните години, при нас са се вдигнали с 15-20%, което е нищо. Ако говорим колко пари са влезли в бюджета, ние имаме цифри, които показват, че ние сме внесли като обща сума от всички данъци. Ние внасяме доста различни видове данъци“, продължи Емил Коларов.
Той цитира и прогнозни данни, че ако за догодина за ресторантьорския бизнес, остане ставката от 9%, то в хазната ще влязат 759 млн. лв., а ако се вдигне на 20%, то сумата, която ще постъпи в от различни данъци в хазната, са малко над 450 млн. лв.
"Те изнесоха едни данни, които нямат нищо общо с ресторантьорството“, удари той по хората на Асен Василев от министерството на финансите, които данни били неверни. И призова да се борави коректно с коректни данни.
"Къде е това заведение, където бакшишът влиза в оборота му? Бакшишът е комплимент за човека, който ви е обслужвал. Няма как да направят стоп-каса, сервитьорът си ги прибира“, възмути се Коларов на друга идея на Асен Василев - да има данък върху бакшишите на персонала.
"На много места се оставят бакшиши - и на таксиметровите шофьори, и на фризьорките... Като искат, да сложат данък на всички, защо само върху нас?“, завърши разпалено Емил Коларов.