Вход
София
Времето в София 13 o C

НАПРЕЖЕНИЕ: Кинаджии скочиха срещу разпределянето на парите за нови филми

НАПРЕЖЕНИЕ: Кинаджии скочиха срещу разпределянето на парите за нови филми

на 04.08.2020
19928
0
НАПРЕЖЕНИЕ: Кинаджии скочиха срещу разпределянето на парите за нови филми
Автор: ПИК
04.08.2020
0
19928

С открито писмо до министъра на културата Боил Банов именитият писател Владимир Зарев алармира за нередности в оценяването на проектите на първата конкурсна сесия за игрално кино за тази година, разпределяща средствата за реализация на нови филми.

ПЪРВО В ПИК! Американски кинаджии блокираха центъра на София (снимки)

ПЪРВО В ПИК! Американски кинаджии блокираха центъра на София (снимки)

Блокиран е центърът на София. Улица "Раковски" е...

на 07.08.2016

Авторът на романа "Светове", който като сценарист в тандем с режисьора Георги Костов кандидатства за финансиране на екранизацията му, всъщност не е единственият възмутен от тенденциозното гласуване. Пръв за проблем с двама от членовете на художествената комисия към Националния филмов център - Мина Милева и Елица Петкова-Маргет, съобщи в писмо режисьорът Илия Костов, който бе подкрепен от още редица кинотворци - Олга Маркова, Владимир Ганев, Андрей Чертов и др., а знаковият кинооператор Венец Димитров дори напусна комисията в знак на протест, пише "Монитор".

"...В последната сесия на сценарната комисия за игрално кино към НФЦ бе извършена груба машинация, бе нарушена елементарната професионална етика от две участнички в комисията и по най-нахалния начин ни бе вменено пълно неуважение към професионалния морал. Със своето участие в комисията, със своите субективни до глупост оценки Елица Петкова и Мина Милева предрешиха победителите в конкурса", пише Владимир Зарев.

При нормални, общо взето близки, макар и различаващи се оценки, дадени от останалите членове от журито, Елица Петкова и Мина Милева присъждат максимални оценки на няколко подбрани от тях сценарии, а на почти всички останали проекти с добре пресметната тенденциозност и субективна надменност дават с 30-40 точки по-ниски оценки. Със своите пристрастия двете "съмишленички" обезсмислят участието на останалите членове на журито и тяхната професионална работа и на практика сами предрешават всичко, обяснява писателят.

Според него Милева и Петкова са изиграли ролята на "бухалки" в услуга на определени интереси. "Доколкото зная Елица Петкова живее в Германия, а Мина Милева в Англия. Предполагам, че това им дава измамно самочувствие, граничещо с надменност. Те може би имат някакви лични постижения, но творческите и професионалните им биографии са доста скромни, участието им в българското игрално кино е семпло, незабележимо е присъствието им в националната ни култура. Тяхната съмнителна професионална значимост се доказва и от факта, че никой истински творец, който има достойнство, който вярва в творческите си способности, във високите възможности и призвание на таланта си, не би приел да съучаства в толкова недостойна, ще повторя до глупост, игра, не би заложил така видимо името и авторитета си в тази явна фалшификация и подмяна", категоричен е писателят.

Зарев смята, че е необходима намесата на министъра, за да бъдат резултатите от тазгодишното пролетно журиране на комисията проверени от компетентни лица. "И моля, не ми отговаряйте, че НФЦ е самостоятелна агенция. В противен случай оттук насетне в тези комисии ще е възможно всичко. Макар, че да се измисли, организира и осъществи по-голямо и нагло безобразие едва ли ще е възможно", завършва писмото си белетристът.

Кинаджии променят трафика в София

Кинаджии променят трафика в София

Въвежда се временна организация на движението за...

на 13.08.2019

По-рано Илия Костов също напомни, че подобни изяви на двама от комисията обезсмислят работата на целия й 9-членен състав.

В друго писмо Владимир Ганев внася повече конкретност за начина на гласуване на двете дами. „В категорията на филми с бюджет милион лева, те са размахали големи балтии - тройки, двойки, понякога единици. Изведнъж, само за три проекта стават невероятно щедри. Това са проектите на Милко Лазаров - 78 и 77 точки, на Командарев - 76 и 73 точки, и още един проект - 74 и 78. Естествено, първите два проекта автоматически се класират и взимат субсидията. Третият проект е на Росица Вълканова, със сценарист Петър Крумов. Той е оценен от двете дами на второ място – общо 152 точки, над Командарев – 149 точки... Прави впечатление, колко взискателни, безкомпромисни, безмилостни са двете оценителки към най-конкурентоспособните кандидати -  Владимир Зарев, всепризнат за най-добрия жив български писател - 53 и 42 точки, Киран Коларов - класик на родното ни кино, автор на десетки сценарии на филми, спечелили много награди у нас и в чужбина - 53 и 42 точки, Костадин Бонев - един от най- самобитните и талантливи кинаджии – 53 и 52, Илия Костов - единственият колега, дръзнал да работи в най-хлъзгавия, най-опасния жанр - комедията, доказал се като първокласен драматург - 48 и 30", посочва Ганев.

От Българската асоциация на кинорежисьорите и Асоциацията на филмовите продуценти с изявления, подписани съответно от Павел Веснаков и Галина Тонева, защитиха професионалната компетентност и моралната принципност на Мина Милева и Елица Петкова, отхвърляйки твърденията за манипулативно оценяване.

На тяхна страна застана и един от най-успешните бг продуценти в седмто изкуство Росица Вълканова. Изтъкнатият кинорежисьор Николай Волев пък, отбелязвайки, че отдавна се е отказал да се произнася за "безобразията в нашите среди през последните 30 години", припомня, че по силата на съществуващата нормативна уредба членовете на художествени комисии към НФЦ са "напълно, изцяло, съвършено, безусловно и неограничено НЕотговорни пред никого, освен пред собствената си съвест. Иначе казано по закон никой не би могъл да им потърси отговорност за оценките, с които са удостоили представените проекти".

При това положение единствена възможност е членовете на следващата художествена комисия за игрално кино да бъдат по-безкомпромисно подбрани, надяват се кинаджии. Към момента Владимир Зарев и останалите не са получили отговор от МК.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 21238
архив

- Скъпи, защо не сложиш една моя снимка във Facebook-а си? - Е, аз слагам ама... - Какво ама?? - Слагам я, ама антивирусът я трие!!

няма нови новини
Днес: 282
hot
най-четени новини в момента
сега
3108
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: ГЕРБ за доклада на ЕК: Отчита се сериозен напредък в борбата с корупцията и обвиненията срещу действащи политици (ОБНОВЕНА)
x
Ето я връзката между брака и загубата на тегло
x