НАПРЕЖЕНИЕ! Китай предупреди Япония срещу действия, които могат да влошат отношенията между двете страни

Азия

НАПРЕЖЕНИЕ! Китай предупреди Япония срещу действия, които могат да влошат отношенията между двете страни

5077
на 17.04.2021
НАПРЕЖЕНИЕ! Китай предупреди Япония срещу действия, които могат да влошат отношенията между двете страни
Автор:   ПИК

Китай предупреди Япония срещу действия, които могат да доведат до влошаване на двустранните отношения. Това изявление бе направено от китайското посолство в Токио в отговор на разговорите между лидерите на САЩ и Япония и техните коментари за Хонконг, Тайван и Синдзян, предава TACC, цитирана от „Фокус”.

препоръчано

"Наскоро японската страна предприе редица негативни действия по въпроси, свързани с Китай, което сериозно накърни политическото доверие между двете страни и създаде пречки пред усилията за развитие на двустранните отношения", се казва в официалния сайт на дипломатическата мисия.

„Препоръчваме японската страна да се придържа стриктно към четирите политически документа (документи за нормализиране на отношенията, подписани между двете държави през 1972, 1978, 1998 и 2008 г.) и съответните задължения, както и да гарантира, че китайско-японските отношенията не се връщат към по-стари времена. Призоваваме японската страна да избегне попадането във водовъртежа на конфронтация между великите сили “, се подчертава в документа.

В текста се казва, че „преговорите и съвместните изявления на лидерите на Япония и САЩ съдържаха неоснователни обвинения срещу КНР, бяха груба намеса във вътрешните работи на Китай и нарушаване на териториалната му цялост”.

"В тази връзка китайската страна изразява острото си недоволство и категорично се противопоставя. Китай се противопоставя остро пред Япония и САЩ", сепосочва още в документа.

По-рано посолството на Китай в САЩ също протестира срещу изявленията на лидерите на САЩ и Япония по отношение на Китай. Както се отбелязва в документа, въпросите за Тайван, Хонконг, Синдзян, както и Източнокитайско море и Южнокитайско море засягат основните интереси на КНР и не позволяват външна намеса.

Президентът на САЩ Джо Байдън и японският министър-председател Йошихиде Суга по време на разговори във Вашингтон вчера се обявиха за мир и стабилност в Тайванския проток, изразиха изключителна загриженост относно положението с правата на човека в Хонконг и Китайския автономен район Синцзян, а също така се противопоставиха на едностранни действия, насочени към промяна на статуквото в Източнокитайско море и изразиха възражения срещу незаконните претенции и действия на Китай в Южнокитайско море.

 

 

Сподели:
Бомба x
СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това