НАПРЕЖЕНИЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ! Говорителката на ЦИК забърка интрига с машините за гласуване - шефът на "Сиела Норма" й отговори през ПИК

Акценти

НАПРЕЖЕНИЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ! Говорителката на ЦИК забърка интрига с машините за гласуване - шефът на "Сиела Норма" й отговори през ПИК

264104
преди 21 часа
НАПРЕЖЕНИЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ! Говорителката на ЦИК забърка интрига с машините за гласуване - шефът на Сиела Норма й отговори през ПИК
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Росица Матева, говорител на ЦИК, хвърли бомба в студиото на Нова нюз, коментирайки скандалната тема за хартията за машинно гласуване, поставена за първи път на общественото внимание от ПИК и Епицентър.

препоръчано

РМ: “Техниците на “Сиела Норма”, които осигуряват досега и предполагам, че и сега ще бъде тя, защото само те са подали оферта, имаме информация, че казват на секционните избирателни комисии, че им е указано от „Сиела Норма“, когато има проблем с машината, в причината за това да се пише – “проблем с хартията”. Това не е нещо ново и не е редно. Казват на членовете от СИК да записват този проблем. Когато се преустановява машинното гласуване, се съставя протокол и се изпраща на ЦИК с описание какъв е проблемът, за да преценим ние дали по чл. 269 не може да продължи машинното гласуване или е някакъв друг проблем. Тогава получаваме информация, че от техниците са дадени инструкции, включително от наши експерти, които присъстват в деня на избора в кол центъра, когато се обаждат техниците, се дават инструкции да се пише, че проблемът е в хартията.

За всички машини, с които е преустановено гласуването, не е платено на „Сиела Норма“. Те са длъжни да осигурят машинното гласуване на 100%.

Също така нередно е да се твърди, че има проблем в хартията, без да се излагат факти. Няма нито едно доказателство, че проблемът е в хартията, а не е в софтуера.”

Соня Колтуклиева се свърза с Веселин Тодоров, собственик и изпълнителен директор на “Сиела Норма”; ето неговия отговор:

ВТ: Тези твърдения нямат основания, на които да стъпят. Гарантирам, че никой от нашия екип никога не е давал такива указания на никого. Няма и логика, какво печелим, ако отчетем, че машината е спряла заради хартията, а не например заради карточетеца. Мога да гарантирам, че никога от доставката през март 2021 г., не сме променяли фърмуеъра, драйверите или други компоненти от операционната система, които управляват печата, за да може дори да се мисли, че проблемите са в софтуера. Машините и софтуерът са собственост и се съхраняват от държавата и ние нямаме достъп, освен в кратките периоди за подготовка за изборите. Ако има сведения за интервенции по машините и софтуера, добре е да бъдат разследвани, но очевидно ние нямаме нищо общо.

СК: Трябва ли да бъде сменен доставчикът на хартия за машинното гласуване?

ВТ: Той е записан в Изборния кодекс, така че само парламентът може. Но очевидно откакто спряхме ние да доставяме хартията, проблемите с печата се увеличиха над 50 пъти.

СК: А кой е вашият доставчик?

ВТ: Най-често Смартматик. Последно Софтком ООД от Велико Търново.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 110
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК