НАПРЕЖЕНИЕ СВИШЕ: Патриархът на война с Кирил Петков. Дядо Неофит отказва благословия на кабинета заради високите сметки за ток и правителствен рекет

АВТОРСКИ НОВИНИ

НАПРЕЖЕНИЕ СВИШЕ: Патриархът на война с Кирил Петков. Дядо Неофит отказва благословия на кабинета заради високите сметки за ток и правителствен рекет

243085
на 30.04.2022
НАПРЕЖЕНИЕ СВИШЕ: Патриархът на война с Кирил Петков. Дядо Неофит отказва благословия на кабинета заради високите сметки за ток и правителствен рекет
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Четири месеца след идването на власт на коалиционното правителство на Кирил Петков нито премиерът, нито министрите са получили благословията на патриарх Неофит. Още по-скандалното е, че Негово Светейшество и българските митрополити досега не са имали лична среща с нито един от членовете на Министерски съвет.

препоръчано

Това не се случи дори и на двата най-големи християнски празника - Коледа и Великден. В същото време, дядо Неофит и владиците дадоха личната си благословия за здраве и просперитет на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, въпреки че вече година не е на власт.

Причината за сензационния разкол между настоящата светска и православна духовна власт е, че Кирил Петков, съветниците му и пиари показаха явно пренебрежение към патриарха и църквата. Още при самото встъпване в длъжност на харвардите, очевидно незнаейки как действа досегашният държавен протокол по отношение на православната църква, те не поканиха подобаващо дядо Неофит на откриването на новото Народно събрание, както и на сесията, където новият кабинет положи клетва през декември миналата година. 

Премиерът наруши и традицията, при встъпването си в длъжност да изпрати официално писмо до Негово светейшество с искане за среща. Според държавните правила новоизбраният премиер не само че подобаващо трябва да покани патриарха да присъства на клетвата на правителството в парламента, но след това и да помоли за лична среща дядо Неофит, както и духовните водачи на традиционните вероизповедания у нас.

Нещо, което момчето от Канада не направи, а съветниците му очевидно не бяха наясно и какво да го посъветват. 

След дълго умуване и гафове на протокола му, чак през март той поиска официално да се запознае с дядо Неофит. И тук от Министерския съвет допуснаха гаф, защото искането им бе формулирано като "запознанство", а не като "благословия", което бе израз на дълбоко неуважение към сана и мисията на българския патриарх.  

Затова и министър-председателят получи отказ за среща под предлог, че Светият Синод скоро няма заседание, а аудиенция между патриарх и премиер може да се проведе само след решение на владиците. Нещо, което не е вярно. 

Около Нова година коалиционният кабинет провокира още едно сериозно напрежение между Министерски съвет и църквата - владиците помолиха правителството манастирите и храмовете да не плащат промишлен ток, който е на безбожни цени. Но получиха отказ.

От своя страна Петков се опита да нареди на патриарха и висшите духовници да излязат с общ призив към българските граждани да се ваксинират. Владиците обаче отказаха да се подчинят и заявиха, че те вече са отправили подобен призив преди година и вярват в свободната воля на всеки православен християнин. 

Високото напрежение между църквата и правителството проблясна и в навечерието на Великден. Патриархът и митрополитите решиха тази година "поради неблагоприятни обстоятелства" Благодатният огън, който снизхожда всяка година на Велика събота в храма "Възкресение Христово" на Божи гроб в Йерусалим да не бъде пренесен до България. Преди това от Министерски съвет предложиха на Синода правителствения самолет за Йерусалим, ако патриархът отиде на "Дондуков" 1 и помоли премиера за това. 

Съвсем логично мъжете в расо нямаше как да приемат този рекет, пише столичен седмичник.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Ето го топ хороскопа на Алена за празничния 11 май - нерешими проблеми връхлитат Везните, Водолеите да подхождат с разум във всичко САМО В ПИК: Ето го топ хороскопа на Алена за празничния 11 май - нерешими проблеми връхлитат Везните, Водолеите да подхождат с разум във всичко
ПИК TV x
Д-р Калоянов с убийствен анализ: Кирчо, Кокорчо и цялата жълтопаветна пасмина се чувстват безнаказани. Посягайки на Колтуклиева, тези хора посягат на свободата ни! Това са новите комунисти и фашисти (ВИДЕО) Д-р Калоянов с убийствен анализ: Кирчо, Кокорчо и цялата жълтопаветна пасмина се чувстват безнаказани. Посягайки на Колтуклиева, тези хора посягат на свободата ни! Това са новите комунисти и фашисти (ВИДЕО)
ново
Днес: 73
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК