НАПРЕЖЕНИЕ: Турция предупреди за война, ако Гърция прекрачи териториалните си води

ГОРЕЩО
БОМБА В ПИК! Ето го брачния договор на Бойко Рашков, най-богатия политик! Съпрузите поделят рекордните 19 имота. Резиденция в София с 12 бани, басейн и фитнес, част от резиденция на морето с 6 бани, два джипа, две къщи в Стара Планина, влог от 750 000 лв. остават за министъра (УНИКАЛНИ ДОКУМЕНТИ) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд "Земеделие": Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ДАНС започна проверка в Община Варна, души около боклука на морската столица ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Премиерът на Радев в нова гонка с медиите - закри важно заседание със синдикатите. ТЕЦ "Марица-изток" 2 на колене, синдикалните лидери категорични: Няма да се съгласим миньорите да станат берачи на лавандула (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) Валентина Маджарова е избрана за шеф на спецпрокуратурата 
Балкани

НАПРЕЖЕНИЕ: Турция предупреди за война, ако Гърция прекрачи териториалните си води

24471
на 29.08.2020
НАПРЕЖЕНИЕ: Турция предупреди за война, ако Гърция прекрачи териториалните си води
Автор:   ПИК

Турският вицепрезидент Фуат Октай смята, че опитът на Атина за разширяване на териториалните й води може да стане причина за военен конфликт, предаде Анадолската агенция.

"Ако опитите на Гърция да разшири териториалните си води не са причина за война, то тогава кое е?", запита Октай в интервю за Анадолската агенция. Той подчерта, че Турция ще защитава правата си за всеки кубичен метър във водите на Източно Средиземно море независимо от всичко.

Октай посочи, че смята за неискрен подхода на ЕС, който, от една страна, призовава за диалог, а от друга - "прави други планове", цитира думите му БТА.

"Ние добре познаваме езика на мира и дипломацията, но няма да се поколебаем да направим нужното, когато става въпрос за това да защитим правата и интересите на Турция. Франция и Гърция са сред онези, които най-добре знаят това", заяви вицепрезидентът.

Гърция възразява срещу проучванията, които Турция извършва в Източното Средиземноморие, във връзка с потенциалните залежи на въглеводороди в райони, оспорвани между двете държави.

Гърция обяви, че възнамерява да разшири от 6 на 12 мили териториалните си води южно от остров Крит в Средиземно море в зони, разграничени в резултат на споразумение с Египет, а така също и в Йонийско море.

Турция, която има най-дългото крайбрежие в Средиземно море, покрай което е осеяно обаче с гръцки острови, поддържа тезата, че островите нямат собствен континентален шелф и не пораждат право на изключителна икономическа зона.

препоръчано
Сподели:
Бомба x
Как да ядем картофи и да не дебелеем Как да ядем картофи и да не дебелеем
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд Земеделие: Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд "Земеделие": Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 316
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това