Вход
София
Времето в София -7 o C

НАПРЕЖЕНИЕ: Турция предупреди за война, ако Гърция прекрачи териториалните си води

НАПРЕЖЕНИЕ: Турция предупреди за война, ако Гърция прекрачи териториалните си води

на 29.08.2020
23687
0
НАПРЕЖЕНИЕ: Турция предупреди за война, ако Гърция прекрачи териториалните си води
Автор: ПИК
29.08.2020
0
23687

Турският вицепрезидент Фуат Октай смята, че опитът на Атина за разширяване на териториалните й води може да стане причина за военен конфликт, предаде Анадолската агенция.

"Ако опитите на Гърция да разшири териториалните си води не са причина за война, то тогава кое е?", запита Октай в интервю за Анадолската агенция. Той подчерта, че Турция ще защитава правата си за всеки кубичен метър във водите на Източно Средиземно море независимо от всичко.

Октай посочи, че смята за неискрен подхода на ЕС, който, от една страна, призовава за диалог, а от друга - "прави други планове", цитира думите му БТА.

"Ние добре познаваме езика на мира и дипломацията, но няма да се поколебаем да направим нужното, когато става въпрос за това да защитим правата и интересите на Турция. Франция и Гърция са сред онези, които най-добре знаят това", заяви вицепрезидентът.

Гърция възразява срещу проучванията, които Турция извършва в Източното Средиземноморие, във връзка с потенциалните залежи на въглеводороди в райони, оспорвани между двете държави.

Гърция обяви, че възнамерява да разшири от 6 на 12 мили териториалните си води южно от остров Крит в Средиземно море в зони, разграничени в резултат на споразумение с Египет, а така също и в Йонийско море.

Турция, която има най-дългото крайбрежие в Средиземно море, покрай което е осеяно обаче с гръцки острови, поддържа тезата, че островите нямат собствен континентален шелф и не пораждат право на изключителна икономическа зона.

Сподели:
свързани новини
Гърция засилва охраната по границата с Турция Гърция засилва охраната по границата с Турция
Гърция увеличава охраната на сухопътната си граница с...
на 28.08.2020
Турция започва военни учения в Средиземно море Турция започва военни учения в Средиземно море
Турция разпространи ново уведомление до капитаните на...
на 29.08.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19016
архив

Мъжки кит, плувайки около женския, казал укорително: - Колко страни, стотици екологични организации, видни политически лидери, милиони хора - всички те се стремят нашият вид да оцеле, а ти ми казваш, че те боли главата

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
ПОДВИГ: Турците мъчили много свети Христо, но той не предал българската вяра
x