Напълнихме се с дървеници

Животът днес

Напълнихме се с дървеници

21840
преди 5 часа
Напълнихме се с дървеници
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Различни видове дървеници, пренесени от Иран, Африка и Азия, пъплят към всяко кътче на страната. Няма място в България, където да не са плъзнали най-разпространените от тях - креватните кръвосмучещи дървеници.

препоръчано

Причините са няколко - затоплянето на климата, пътуванията и транспортът, но и използването на отрови, към които гадините развиват резистентност. Така те продължават да се въдят на воля и да хапят, обясниха пред “Труд news” лекари, ентомолози и здравни експерти и определиха ситуацията като сериозна.

Дървениците са голям разред насекоми и са изключително многообразни. Дървеници са и миризливките, както и божите кравички, водомерките, както и гигантската водоплавка, посочи пред “Труд news” доц. Николай Симов, ентомолог в Националния природонаучен музей.

По думите му дървениците, които в момента хората виждат, са един или два инвазивни вида, които търсят в човешките жилища места да зимуват и техният произход е Азия. “Те са доста едри - най-вече са познати като миризливки, кафяви и зелени. Освен това има и свързани конкретно с липите дървеници, които за първи път бяха установени в София през 1998 г.”, уточни доц. Симов.

Ако говорим обаче за последните проблеми в БДЖ и градския транспорт, става въпрос за креватната дървеница, която е спътник на човечеството от зората му. Прилепите и хората споделят общото насекомо - паразит, който се храни с човешка кръв и кръв от прилепи.

“Ако търсим родината на тази дървеница, според някои учени, тя е Иран. А първите преселения са на Балканския полуостров, така че пътят им може би е минал от тук и така е пренесена в целия свят. По хората от това семейство дървеници, от което е креватната, има още два вида, които са характерни за тропиците, но с миграционните процеси се появяват вече в европейски градове. У нас със сигурност има първи доказан случай на пренос от Африка. Колега от Пловдив, който пътува там, се оказа, че връщайки се с багажа си, е пренесъл няколко екземпляра, след което се наложи да си обезпаразитява къщата”, разказа ученият.

Оказва се, че докато до края на 90-те у нас дървениците буквално са изчезнали, заради използването на препарата ДДТ, то след забраната му започва “инвазия”.

“У нас имаше страхотен бум след 2005-2010 г., аз го следях до едно известно време, особено развитието му в Студентски град, където имаше най-много сигнали. След това започнаха и от други места в София. Сигналите бяха от хостели, хотели, после започнаха жилищни домове и така постепенно в цялата столица се оформи така, че практически вече няма концентрирано място, откъдето да напредва разпространението на креватната дървеница и в момента няма гаранция, че има място в България, където ги няма”, категоричен е доц. Симов.

В момента фирмите, които правят обработка срещу гадините, не смогват на сигнали. Темата отново бе повдигната това лято по време на Олимпийските игри в Париж. “То беше ясно, че нещата в някои части в Западна Европа напредват с доста неприятни темпове. Хората постепенно започват да виждат този процес и в София. Фактът, че ги има дори на места, където очаквате да няма паразитни насекоми, може да ви говори, че нещата са изключително сериозни”, каза още той. Спасението е превенция, а обработките с отрови се прилагат само от специалисти.

И докато за креватните дървеници промените в климата нямат значение, те оказват влияние на другите инвазивни видове от същия разред. Те променят ареала си - от по-южно разпространение, сега се преселват на север. Гигантската водоплавка е такъв пример, тя се срещаше само в най-южните части на България, но след 2010 г. има съобщения от Варна, от Средна гора, от София. У нас идва и кафявата миризливка, която 2016 г. е пренесена случайно с багаж от Китай и вече се установи навсякъде. Тя обаче не е опасна, защото е растителноядна, успокояват учените ни.

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми за Раците, емоции тресат Телците ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми за Раците, емоции тресат Телците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Български възход“ закри предизборната си кампания. Ген. Стефан Янев с призив: Изберете да гласувате! Защото ако не гласувате, политическата криза ще продължи (СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! "Български възход“ закри предизборната си кампания. Ген. Стефан Янев с призив: Изберете да гласувате! Защото ако не гласувате, политическата криза ще продължи (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 123
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК