Вход
София
Времето в София 23 o C

Наргиз Гурбанова: Първият азерски газ идва в България през първата половина на 2021 г.

Наргиз Гурбанова: Първият азерски газ идва в България през първата половина на 2021 г.

на 28.07.2020
7523
0
Наргиз Гурбанова: Първият азерски газ идва в България през първата половина на 2021 г.
Автор: ПИК
28.07.2020
0
7523

Първите количества азербайджански газ ще пристигнат в България през първата половина на 2021 г. Заедно можем да произвеждаме лекарства, които да изнасяме в трети страни. Това заяви Нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан у нас.

"Крайъгълният камък на нашето икономическо сътрудничество е енергийната област. Планираме първите обеми азербайджански природен газ да бъдат доставени в началото и средата на следващата година в България. „Южният газов коридор“, както и интерконекторът IGB, който е част от него, е с дължина 3500 км и е привлякъл инвестиции за около 40 милиарда долара. В нето участват 7 държави, 13 компании, голям брой финансово институции. Неотдавна моите колеги от Министерството на енергетиката на Азербайджан дадоха много подробна информация за хода на строителството на крайните участъци. Въпреки пандемията от COVID-19 строителството не беше прекратено. Последната част от „Южния газов коридор“ – Трансадриатическият газопровод /ТАП/ е завършен на почти 97%. Миналата седмица тръбата на границата между Гърция и Албания започна да се пълни с азербайджански газ.

Доволни сме от изказването на нашите колеги от IGB, че въпреки забавянето заради COVID-19, работата по газопровода върви по план. Надяваме се, че в най-скоро бъдеще азербайджанският газ ще достигне до българските потребители. Тези количества, около 1 милиард куб.м., представляват около една трета от българското потребление. Това е сериозен принос в икономиката на България и осигуряването на нейната енергийна сигурност."

Европейският съюз и България, които признават териториалната цялост на Азербайджан, трябва да окажат натиск върху Армения да спре своята агресивна политика. Тази политика е заплаха за целия кавказки регион, както и за важните енергийни и транспортни проекти между нашата страна и Европа.

По тази причина е важно натискът на Европейския съюз върху Армения да продължи. Европейският парламент прие резолюция, а Съветът на външните министри на ЕС очерта контурите на приоритетите на ЕС спрямо страните от „Източното партньорство“. Там ясно беше казано, че териториалната цялост на всичките шест страни партньори е от стратегическо значение за Брюксел. В глобалната стратегия на ЕС, която беше приета преди няколко години, също е написано много ясно, че международният ред и право не трябва да се нарушават в никакъв случай.

Призоваваме ЕС, включително и България, която е наш стратегически партньор и която поддържа териториалната цялост на моята страна, да окажат натиск върху Армения да прекрати провокациите си и да намери сили да седне на масата на преговорите, посочи още Н.Пр. Наргиз Гурбанова, цитирана от БГНЕС.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 18229
архив

“Представете си, че сте насред полето и изведнъж зад ъгъла излиза танк. Какво
ще направите…”
(Военен)

няма нови новини
Днес: 308
hot
най-четени новини в момента
сега
2970
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Пиарът на ГЕРБ с нови разкрития за провокациите на конференцията на партията в сряда (ОБНОВЕНА)
x
Разработиха изкуствен интелект, диагностициращ COVID-19 с точност 90%
x