НАРУШИТЕЛИ: Ето колко са похарчили партиите за изборите и кои не са декларирали парите си

Политика

НАРУШИТЕЛИ: Ето колко са похарчили партиите за изборите и кои не са декларирали парите си

7494
на 03.01.2020
НАРУШИТЕЛИ: Ето колко са похарчили партиите за изборите и кои не са декларирали парите си
Автор:   ПИК

Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г., представени от участниците в тях.
В Сметната палата са представили отчети общо 598 участници в местните избори, а 30 участници не са изпълнили задължението си, предвидено в Изборния кодекс.
Всички 57 политически партии и 7 коалиции от партии, които участваха в изборите, подадоха своите отчети.
По окончателни данни в изборите са участвали 283 местни коалиции. От тях 278 са подали отчетите си, а 5 - не са представили отчети.
От 281 инициативни комитета, участници в изборите, отчети са подали 256, а 25 инициативни комитета не са представили отчети.
Съгласно Изборния кодекс, при непредставяне на отчет, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.
В съответствие с изискванията на Изборния кодекс Сметната палата публикува и предоставената информация от доставчиците на медийни услуги, социологически и рекламни агенции и агенции за връзки с обществеността, предоставили услуги на участниците в местните избори.
Сметната палата ще извърши одит за съответствие на участниците в местните избори на 27 октомври, в случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната им кампания са над 1000 лв.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Над 2 млн. лева е струвала предизборната кампания на ГЕРБ в последните местни избори, показват данните на Сметната палата. За първи път на този вот имаше възможност за дарения от юридически лица и еднолични търговци. ГЕРБ и ДПС не са декларирали никакви дарители - нито физически лица, нито юридически. Очаквано най-скъпите кампании са на управляващите от ГЕРБ - над 2 млн. лева и на БСП – над 1,2 млн. лева.

ДПС са инвестирали над 890 000 лева за участието си в местния вот. От възможността да получават дарения от юридически лица са се възползвали "Воля" и НФСБ. Татяна Дончева е използвала финансиране частично и през адвокатското си дружество. Кампанията на Мая Манолова е струвала 229 000 лв., а на Борис Бонев - 24 000 лева.


Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО)
ново
Днес: 93
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК